Horoucí babí léto v Česku: Teploty vystřelí k 35 °C, hrozí požáry. Kdy se výrazněji ochladí?

Do konce týdne budou v Česku panovat vedra. (Ilustrační snímek)

Počasí 2.9.2024 (7:10)

Značná část září bude teplotně nadprůměrná. Zatímco příští týden budou dál panovat horka, předposlední týden měsíce přinese ochlazení. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Slunečné a horké počasí ze závěru srpna vydrží minimálně do čtvrtka, na jihu Moravy teploty vystoupají až k 35 stupňům Celsia. V úterý zachvátí tropické teploty celé území.

Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude týden od 2. do 8. září v Česku teplotně lehce nadprůměrný. „Nejchladnějším by měl být týden sledovaného období od 16. do 22. září, kde se průměrné minimální noční teploty budou pohybovat většinou kolem 8 °C a maximální denní teploty kolem 19 °C,“ předpokládají.

K TÉMATU: Dlouhodobá předpověď meteorologů: Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Ve třech zářijových týdnech by měla být míra srážek průměrná. „V jednotlivých týdnech spadne většinou 10 až 15 mm srážek, v týdnu od 2. do 8. září i kolem 20 mm,“ stojí v předpovědi.

Již od začátku tohoto týdne se dočkáme v nížinách opět teplot kolem 30 °C, a to nejen v oblasti Moravy. V platnosti je výstraha před vysokými teplotami v částech Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje. Po celém Česku také odborníci varují před vznikem požárů. Obě varování platí až do odvolání.

Během pondělí nás čeká polojasné až skoro jasné nebe. „Teploty se dostanou nad tropickou hranici 30 stupňů Celsia, a to hlavně na jihu Moravy, kde může být až 33 stupňů Celsia. V nižších polohách teploměry naměří kolem oné tropické hranice,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský. Při zvětšené oblačnosti se mohou k večeru objevit ojediněle i přeháňky nebo bouřky.

V noci na úterý bude polojasno až jasno, zpočátku se na jihozápadní polovině území objeví i mraky. Nejnižší teploty budou oscilovat mezi 20 a 16 °C, při bezvětří klesnou ke 14 °C, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Polojasno až skoro jasno můžeme očekávat i v úterý. „Teploty porostou ještě výše. Na jižní Moravě bude až 35 stupňů Celsia, na zbytku našeho území naměří teploměry do 32 stupňů Celsia,“ popsal Adamovský s tím, že šance na vznik přeháňky nebo bouřky je i pro tento den stále malá.

Podobně bude i ve středu, kdy bude převládat jasná obloha. Na západě a v horkých oblastech se však mohou ojediněle objevit přeháňky i bouřky. Denní maxima budou v rozmezí 29 až 34 stupňů Celsia. Během čtvrtka přijde mírné ochlazení, kdy budou teploty oscilovat mezi 27 až 31 stupni Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

Tagy: