Svět trápí extrémní počasí: Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

V Austrálii, která je aktuálně v zimním období, panují rekordní vedra.

Výkyvy počasí ve světě

Extrémní teploty trápí mnoho zemí po celém světě. V Austrálii, kde teď panuje zima, padlo hned několik historických rekordů. Na západě země bylo 41,6 stupně Celsia, tedy nejvyšší zimní teplota, jakou kdy australské úřady zaznamenaly. V některých částech Kalifornie naopak zaskočily místní přívaly sněhu. Tropy se nyní vrací i do Česka.

Až o 15 stupňů překračují v některých oblastech Austrálie současné teploty srpnový průměr. Ani následující dny ale nebudou v kontinentální zemi chladnější.

K TÉMATU: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Podle expertky z australského meteorologického úřadu (Bureau of Meteorology, pozn. red.) Sarah Scullyové vyšplhají teploměry ve městě Brisbane v zimním období až na 31 stupňů. „Jde o osmistupňový nárůst nad srpnový průměr. Bude dokonce tepleji než v Cairns,“ přiblížila v předpovědi.

Horko potrápilo i 13 návštěvníků zábavního parku Sea World nedaleko Brisbane, kteří uvízli na porouchané atrakci. Než je záchranáři vysvobodili, vybavili je aspoň deštníky a vodou.

Opačný problém trápí horské oblasti Kalifornie, kde už napadl sníh o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Na Aljašce se zase musí vypořádat se sesuvy půdy. Desítky milionů obyvatel napříč Spojenými státy však trápí tropické teploty.

Dusno způsobilo problémy na minnesotském veletrhu, píše web CBS News. Několika lidem tam museli hasiči pomáhat dokonce přeštípnout prsteny z oteklých prstů. „Říkali jsme si, že je potřeba mít malé větráčky, které nám s horkem rozhodně pomáhají,“ popsala jedna z účastnic, která měla ochlazující zařízení upevněné ke krku.

Jihoamerická Brazílie zase čelí masivním požárům. Vláda správního státu São Paulo vyhlásila stav nouze už ve 45 městech. Lidé i ve velmi vzdálených oblastech se tam totiž dusí kouřem. S plameny bojuje na 15 tisíc hasičů a dobrovolníků. Tamní úřady dokonce mají podle webu BBC podezření, že za rozsáhlými požáry stojí skupiny zločinců.

V Česku přijde již ve středu výrazné oteplení. Teploměry naměří nejčastěji mezi 27 a 31 stupni Celsia. Tropy plně udeří ve čtvrtek, kdy se teploty budou pohybovat mezi 28 až 33 stupni Celsia, a dusno bude pokračovat i v pátek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nouzové tlačítko v metru zafungovalo. Žena spadla do kolejiště, zachránili ji ostatní cestující

Tagy: