Září ve znamení změn. Zvyšují se důchody, otevírá se šance pro dlužníky a čekají nás volby

Exekutor

Se začátkem září dochází hned k několika změnám týkajících se například vyšších důchodů nebo spuštění tzv. Milostivého léta, které mohou využít dlužníci na své exekuce u veřejných institucí. Kromě toho občany čekají i další volby.

Začátky měsíců jsou v poslední době spojené s mnoha změnami, které reagují na současné zdražování a na složité životní situace občanů. To se týká i úsporného tarifu, který se však spustí až od 1. října. Co čeká na Čechy už v září?

Šance pro dlužníky

Druhým kolem začalo tzv. Milostivé léto, které je určeno pro dlužníky a jedince v exekucích. Lidé se během Milostivého léta mohou snadněji zbavit exekucí za dluh u veřejných financí. Stačí, aby uhradili dlužnou částku nebo jistinu a 1815 korun exekutorovi. Úroky, penále a další platby se jim odpustí a exekuční řízení skončí. Program je připraven pro ty, kterým exekuce začaly před loňským 28. říjnem. Více informací nabízí web milostiveleto.cz.

Přídavky na děti on-line

Nejrůznější dávky se stávají pro žadatele jednoduše dosažitelné. Mohou je totiž vyřídit z pohodlí domova a nemusí stát v nekonečných frontách na úřadech práce. Od července se to týká žádosti o příspěvek na bydlení, od 1. srpna rodičovského příspěvku a od 15. srpna jednorázového bonusu na dítě ve výši pěti tisíc korun. Od 1. září je také možné žádat elektronicky o přídavky na děti. Ministerstvo práce a sociálních věcí v červnu vyplatilo přes 302 tisíc přídavků. O příspěvcích on-line píšeme zde.

Pomoc malým obchodům

Pro podnikatele s malými venkovskými obchůdky připravilo ministerstvo průmyslu dotační program. Ten nese název Obchůdek 2021+ a zájemci mohou využít podání žádosti on-line. Dotace začala fungovat už v loňském roce a má pomoci malým obcím do 1000 obyvatel. Příspěvek je určen na provozní náklady jako jsou mzdy, nájem, vytápění, osvětlení a internet. Více o dotaci zde.

Valorizace důchodů

I seniory čeká od září změna. A to jedna z příjemnějších. Penze se totiž kvůli vysoké inflaci mimořádně valorizují, kdy zásluhový díl roste o 5,2 procenta. Průměrný důchod se tak v průměru zvýší o 699 korun. V červnu se průměrný důchod pohyboval okolo částky 17 299 korun.

Penze se tak zvyšují letos už potřetí. Nejdříve v řádné valorizaci, poté mimořádně v červnu a v září. Další řádná valorizace přijde v lednu příštího roku, kdy se průměrný důchod zvedne o dalších 850 korun.

Náhrada výdělku

Od září se také budou podruhé zvyšovat náhrady výdělku po pracovním úrazu a nemoci z povolání. V srpnu to schválila vláda Petra Fialy, která také upravila i náhrady po služebním úrazu či nemoci z povolání vojákům a policistům.

Státní zaměstnanci dostali přidáno

Platy se zvyšují od září některým státním zaměstnancům. Týká se to těch, kteří nedostali vyšší platy od ledna. Jde tedy o úředníky, pracovníky v kultuře či nepedagogy ve školství. Policistům, hasičům a pracovníkům sociálních služeb se platy zvýšily už v lednu o 700 korun.

Volby

Další ze série voleb proběhne 23. a 24. září. V tyto dny proběhnou volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Druhé kolo voleb do horní komory bude probíhat o týden později.

Tagy:
volby dlužník vláda Petra Fialy Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod