Příspěvky na děti i nižší daně. Jak lidem v krizi pomáhají Slovensko nebo Maďarsko?

Jak sousední země pomáhají lidem se zdražováním?

Zdražování energií a výpadky v zásobování plynem či ropou dělají vrásky spotřebitelům napříč Evropou. Přes deklarovanou solidaritu se ale ceny i distribuce energií v jednotlivých zemích liší. A různá jsou také opatření, která mají za cíl snížit spotřebu nebo pomoci domácnostem.

Zafixované ceny elektřiny a plynu pro domácnosti a zvýšené přídavky na děti nebo odpočitatelné položky z daní pro jejich rodiče. To jsou některá z opatření, kterými na rostoucí ceny energií reagovala slovenská vláda.

Od příštího roku chce stát také přispívat dětem na kroužky. „Pokud alespoň jeden z rodičů pracuje, bude moct na svoje dítě získat 200 eur měsíčně,“ slíbil slovenský premiér Igor Matovič.

Paradox Německa

Německá vláda například snížila DPH za plyn. Ovšem paradoxně zavádí od října speciální poplatek pro všechny, kdo plyn odebírají. „Usilovně pracujeme na tom, abychom se stali co nejméně závislými na dodávkách ruského plynu, a děláme spoustu investic, abychom toho co nejrychleji dosáhli,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz.

Zatím ale Německo hlavně prodlužuje činnost svých atomových elektráren a vrací se k zavrhovanému uhlí. Vláda dokonce schválila na železnicích přednost nákladních vlaků s uhlím před osobními.

Britská „slabá“ náplast

Na krutou zimu se chystá i Británie. Domácnostem má ulevit jednorázová sleva ve výší 11 tisíc korun na energie. Příspěvek deset tisíc korun mají dostat senioři. Je to ale slabá náplast, když se počítá, že průměrná britská domácnost zaplatí za energie ročně přes 180 tisíc korun.

„Děti, hypotéky, náklady na dopravu do práce – jak to zaplatíme? Děsí mě to,“ sdělila obavy obyvatelka Newcastlu. „Ráno jsem mluvil s naší známou. Říkala, že bude muset prodat dům a další věci, protože už to prostě neutáhne,“ řekl další z dotázaných.

Speciální španělská daň

Španělsko už zavedlo úsporná opatření, jako je omezení klimatizace nebo zhasnuté výlohy. Zároveň chystá speciální daň pro energetické společnosti, ze které chce financovat pomoc sociálně slabým.

Nejlevnější energie drží dlouhodobě Maďarsko. Plošná regulace ale platí od 1. srpna už jen pro ty, kdo nepřekročí stanovené roční limity na spotřebu elektřiny a plynu. Kromě toho v Maďarsku platí také regulovaná cena benzínu a zastropované jsou i ceny základních potravin.

Tagy: