Doba front na úřadech končí. Vstupte do digitální éry, jakou pomoc můžete získat on-line?

Na vyřízení pasu si lidé musí počkat. Zájem je enormní.

Blíží se konec nekonečného postávání ve frontách na úřadech. Stát totiž rozjíždí už několikátou žádost o příspěvek, kterou mohou lidé podat z pohodlí svého domova. Týká se to především jednorázového bonusu ve výši pět tisíc korun, který je určen pro rodiny s dětmi. Nevýhodou systémů však je, že při zvýšeném zájmu ze strany občanů vypadávají. V minulosti se to stalo už při registracích k očkování proti covidu nebo při prodeji elektronických dálničních známek.

Dříve bývalo nepříjemným standardem, že se o každou dávku nebo příspěvek musí žádat osobně na přepážce daného úřadu. Ten byl navíc limitován úředními hodinami a návalem dalších žadatelů o nejrůznější dávky. Postupná digitalizace však přináší podstatné zlepšení, kdy lze jednoduchý formulář podat na dálku on-line. Do něj se lze dostat pomocí přihlášení přes bankovní ID nebo datovou schránku.

To je příklad příspěvku na bydlení, který se dočkal v létě změny a dosáhne na něj daleko širší okruh zájemců. Jedná se o příspěvek, který mohou lidé využít na zvyšující se ceny energií. Žádost pro on-line zpracování je dostupná na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Evy Davidové se příspěvek dostal za červen ke 178 tisícům domácností ve vyplacené částce 730 milionů korun. „Elektronickým způsobem je nyní možné zasílat pouze skeny, respektive fotky nezbytných dokumentů, které může každý snadno pořídit z pohodlí domova i prostřednictvím mobilního telefonu. Tuto novou formu žádosti využily zatím řádově tisíce domácností, přesné údaje vyhodnotíme a zveřejníme na počátku září,“ řekla pro CNN Prima NEWS Davidová. Více o dávce píšeme zde.

Systém provází výpadky

Podobně lze na dálku vyřídit i doplatek na bydlení. Ten se vyplácí žadatelům, kterým nestačí ani poskytnutý příspěvek na bydlení. Nárok na tuto dávku dostávají lidé, kteří jsou v hmotné nouzi. Obdržet tuto pomoc mohou také lidé, kteří žijí na ubytovně, v zařízení sociálních služeb nebo v domovech seniorů.

On-line lze už delší dobu vyřídit i příspěvek pro solidární domácnosti. Ten je určen pro ty, kteří u sebe zdarma ubytovávali uprchlíky. Při poskytnutí celého bytu na 16 dní v měsíci v kuse je možné získat od státu 5 až 15 tisíc korun. Při ubytování v pokoji je pak dávka ve výši tří tisíc kourun na osobu, nejvýše však devět tisíc korun na měsíc.

Čerstvě lze na dálku zažádat také o rodičovský příspěvek. Dosud totiž museli rodiče s formuláři na úřad práce podle místa svého skutečného bydliště. Od srpna se ale rozjel jednoduchý formulář, prostřednictvím kterého lze čerpat až 300 tisíc korun. Dávku lze pobírat do vyčerpání celkové sumy, nejdéle však do čtyř let věku dítěte. Více píšeme zde.

Největší zájem je však v posledních dnech o jednorázový bonus pro rodiče s dětmi. Ten je určen pro 1,1 milionu domácností. Dostat by jej podle údajů ministerstva mělo asi 1,6 milionu dětí. Výdaje mají dosáhnout 7,8 miliardy korun. Od prvního dne spuštění on-line žádosti je ale systém zpožděný a dochází k výpadkům. O dávku lze však žádat až do příštího roku. Více píšeme zde.

Výpadky podobné těm, které provázejí žádosti o jednorázový bonus, však nejsou výjimkou. V podstatě každý web s podobnými příspěvky či žádostmi je při velkých zájmech ochromen. Často toho mohli být lidé svědky během covidové krize, kdy pravidelně padaly nově spuštěné weby.

Problémy byly hlášeny například při registracích k očkování proti covidu. Systém padal například u žádostí ve věkovém rozpětí 40 až 45 let, kdy se mohlo hlásit 923 tisíc lidí. Výpadek postihl i web ministerstva zdravotnictví Chytrá karanténa, který generoval certifikáty o očkování a testování. S obtížemi se potýkala také státní aplikace eRouška, která občas nefungovala na různých operačních systémech. První den hlásil výpadek i nově spuštěný web na zakoupení elektronické dálniční známky.

Tagy:
bydlení domov Úřad práce České republiky Datová schránka Eva Davidová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky