V září se zvednou důchody v průměru o 700 korun. Mimořádnou valorizaci schválila vláda

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Brífink po jednání vlády (25. 5.)

Průměrný starobní důchod se má v září zvýšit o 699 korun. Vláda ve středu schválila nařízení o mimořádné valorizaci penzí. Zásluhová část všech starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů se má od září podle návrhu zvednout kvůli vysoké inflaci o 5,2 procenta. Na přidání bude stát do konce roku potřebovat 7,8 miliardy korun.

„Od září se znovu zvýší důchody, a to z důvodu stále rostoucí inflace. Průměrná výše důchodů bude 17 900 korun. Je to nárůst o 2 500 oproti loňskému roku. Navýšení penzí lidem pomůže se stále se zvyšujícími cenami,“ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS).

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci března přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Své důchodové systémy mají i policie, obrana a justice.

Důchody se letos zvedají celkem třikrát. Poprvé se upravily od ledna při běžné valorizaci, v průměru se starobní penze navýšila o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu.

Od června se kvůli vysoké inflaci uskuteční mimořádná valorizace. Procentní díl důchodu se upraví o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod poroste o 1 017 korun. Potřetí se pak mají důchody mimořádně navýšit od září o 5,2 procenta, stejně jako příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná, odpovídat má desetině průměrné mzdy. Letos činí 3 900 korun. Zbytek důchodu je zásluhová procentní část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Podle zákona o důchodovém pojištění následuje mimořádné přidání pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upravuje se zásluhová část důchodů. Zvedá se o tolik procent, o kolik se zvýšily ceny.

Na zářijovou mimořádnou valorizaci bude potřeba 7,8 miliardy korun. Červnové přidání vyjde zhruba na 21 miliard korun. Pravidelné lednové navýšení si pro letošek vyžádá 28 miliard. Celkem tak má do penzí letos putovat o téměř 57 miliard korun víc než loni. Minulý rok se na penze podle údajů ministerstva financí vyplatilo 537,4 miliardy korun, což je téměř třetina výdajů státu.

Navýší se i nové penze

Po mimořádné valorizaci se budou rovnou navyšovat i nové penze, které lidé teprve začnou letos pobírat. „Podle zákona o důchodovém pojištění se zvýší též důchody přiznávané v roce 2022 v období od 1. září do 31. prosince 2022,“ uvedlo ministerstvo práce. Podobný postup platí také po mimořádné červnové valorizaci u penzí, které se začnou vyplácet od června.

Při první mimořádné valorizaci byl zohledněn cenový vývoj od loňského července do konce letošního ledna. Do zářijového navýšení se promítá růst cen od února do konce dubna. Za toto období se ceny v Česku sice zvedly o 4,8 procenta, domácnostem důchodců ale rostly o 5,2 procenta. Při přidávání se využívá vyšší hodnota.

Od ledna příštího roku se pak podle zákona důchody budou upravovat znovu. Porostou ale nejspíš méně než obvykle, bude se totiž brát v potaz růst cen za kratší období. Při běžné valorizaci se penze navyšují v lednu vždy o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za období od července předminulého roku do konce června minulého roku. Inflace z větší části této doby se ale do výše penzí promítá už při letošních mimořádných navýšeních v červnu a září. Podle ministerstva se pro lednové přidání bude posuzovat cenový vývoj za letošní květen a červen.

Pětitisícový příspěvek na dítě ministři neschválili

Vláda měla ve středu schválit i mimořádný příspěvek na dítě pět tisíc korun pro rodiny s příjmem do milionu hrubého ročně. Příspěvek ale ministři schválit nestihli.

„Je potřeba zapracovat ještě některé technické věci, takže po dohodě s ostatními resorty to schválíme příští týden na vládě,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tagy:
Marian Jurečka politika Petr Fiala důchody vláda Česko Česká správa sociálního zabezpečení valorizace Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod