Zarostlý nehet před soudem: Banální zákrok skončil zánětem a sepsí. Pacient viní lékaře

Zarostlý nehet skončil zánětem.

Otrava krve v nemocnici

Chtěl si jen nechat odstranit zarostlý nehet a málem přišel o nohu. To je případ muže z Orlové, který nyní kulhá a neujde bez problémů víc než pár metrů. Tvrdí, že za jeho stav mohou lékaři, kteří prý včas nerozpoznali a neléčili zánět v ráně. Podal na ně proto žalobu a případ míří k soudu. Nemocnice pochybení odmítá.

Je to jako ve špatném snu, říká čtyřiatřicetiletý Lukáš Kozel z Orlové po částečném stržení nehtu na palci v místní nemocnici. „Lékař mi řekl, že za pár dní si můžu obvaz sundat a namáčet nohu v heřmánku. Tím jsem se také řídil. Byl jsem doma, takže jsem nohu nezatěžoval. První týden v lednu začaly problémy, vysoké horečky až 41,8 stupně,“ popsal Kozel pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

V orlovské nemocnici prý dostal injekci proti bolesti, palec mu namazali mastí a poslali na odběry k praktickému lékaři. Než byly hotové, prožil prý Lukáš Kozel doslova horor a spěchal za lékaři znovu. „Říkal jsem, ať mi tu nohu uřežou, protože ta bolest byla ukrutná, to se nedalo vydržet,“ uvedl Kozel.

„Máte asi dnu,“ řekl mu údajně lékař. Palec prý zase namazal takzvaným višňákem a dal mu na nemoc léky. O pár dnů později si už muž musel volat záchranku. V nedaleké havířovské nemocnici ho hned operovali, v noze měl totiž zánět. „CRP jsem měl přes 200, takže vážnou infekci, měl jsem zánět streptokoky, zlatého stafylokoka. Ten zánět a sepse mi úplně zničily kloub,“ řekl Kozel.

Nemocnice však podle slov své mluvčí nechybovala. „Znalec oslovený Českou lékařskou komorou v rámci probíhajícího řízení věc nehodnotil jako pochybení lékařů nemocnice,“ uvedla mluvčí Nemocnice Karviná-Ráj (spadá pod ni i pracoviště v Orlové) Marcela Hladká.

Jenže muž má jiný znalecký posudek, který tvrdí pravý opak. Nemocnici zaslal předžalobní výzvu a když nereagovala, podal žalobu kvůli bolestnému a ztížení společenského uplatnění. Za volant kamionu, jako dřív, už asi neusedne. „Vedení nemocnice mělo s pacientem dohodnutou na 5. května 2022 schůzku, na kterou se pacient bez omluvy nedostavil,“ uvedla Hladká.

Muž ale tvrdí, že tam byl mnohokrát předtím. Případ teď bude řešit soud, který rozhodne, jestli je vina skutečně na straně lékařů, nebo se trvalým následkům po banálním chirurgickém zákroku u pacienta nedalo zabránit.

Tagy: