Kriminalisté zasahovali na pražském magistrátu. Má jít o ovlivňování stavebních tendrů

Na pražském magistrátu zasahuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (17. 9. 2024).

Zásah NCOZ na pražském magistrátu

Na pražském magistrátu v úterý zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jedná se o úkony trestního řízení, uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Předmětem šetření je dokumentační realizace, nedošlo k zadržení ani obvinění žádné osoby. Podle mluvčího magistrátu Tadeáše Provazníka jsou zaměstnanci úřadu v součinnosti s kriminalisty. Web Seznam Zprávy uvedl, že detektivové sbírají důkazy o nezákonném ovlivňování zakázek firmou Strabag, které se mimo jiné týkaly i Barrandovského mostu. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl, že by policisté zasahovali u něj v kanceláři.

„V obecné rovině mohu uvést, že útvar NCOZ v úterý provádí úkony trestního řízení,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS jeho mluvčí. Podle něj se operace týká takzvané dokumentační realizace.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý útok v ruské škole. Třináctiletý chlapec pořezal dívku, učitelku a další žáky mlátil kladivem

„Nedošlo k zadržení ani obvinění žádné osoby,“ doplnil Ibehej.

Mluvčí magistrátu Provazník potvrdil přítomnost členů útvaru v prostoru budovy. „Nejedná se však o zásah, ale o součinnost při vyšetřování, tu plně podporujeme,“ uvedl pro CNN Prima NEWS s tím, že bližší informace magistrát nesdělí.

Věc se má týkat opravy Barrandovského mostu

Podle webu Seznam Zprávy podezírají kriminalisté několik manažerů stavební společnosti Strabag, že ovlivňovali tendr na opravu Barrandovského mostu a že s pomocí cenných informací získaných od konkurence a od magistrátních zaměstnanců zmanipulovali výběrové řízení, v němž Praha hledala dodavatele nové stavby Dvoreckého mostu. Hodnota obou zakázek dosáhla 1,5 miliardy korun.

Web s odvoláním na soudní usnesení o povolení úterních prohlídek dále napsal, že podezření se týká 16 lidí, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplácení nebo krácení daní.

Policejní návštěva v budovách magistrátu se podle webu iDnes.cz týká rovněž zakázek Operátora ICT (OICT), které souvisejí s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti). Ten celou věc okomentoval na síti X. „Z Policie ČR mě osobně nikdo nekontaktoval a u mne v kanceláři žádní policisté nezasahují,“ poznamenal bývalý primátor.

Zdůraznil, že v roli poškozeného je Technická správa komunikací. „Ohledně magistrátu je potřeba se obrátit na ředitele úřadu (Martina) Kubelku, který je za úřad odpovědný,“ dodal Hřib.

Operátor ICT je městská společnost, která pro hlavní město zajišťuje IT projekty či kartu MHD Lítačka. Existují pochybnosti o některých smlouvách, které má firma s magistrátem. Městští zastupitelé proto minulý týden schválili, že si Praha nechá udělat forenzní audit firmy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy:
vyšetřování Zdeněk Hřib obvinění zadržení zásah Praha trestní řízení Jaroslav Ibehej Národní centrála proti organizovanému zločinu dokumentace Pražský magistrát Technická správa komunikací hl. m. Prahy