Svrčinová místo hlavní hygieničky odborník přes výživu? Podle Vojtěcha to nebude tak snadné

Pavla Svrčinová

Jaká je budoucnost Svrčinové?

Česko bude mít možná za dobu boje proti pandemii koronaviru už čtvrtou hlavní hygieničku. I když to kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) neříká přímo, naznačuje, že by se Pavla Svrčinová měla věnovat jiné práci. Rozumí prý spíše výživě. Ona sama o svém konci ve funkci zatím mluvit nechce.

„Chybí nám nějaká osobnost. Byl tady Prymula, teď tady není nikdo. Kde je hlavní hygienička?“ Právě tak komentoval stav na ministerstvu zdravotnictví v únoru premiér Babiš, když hledal někoho, komu budou lidé naslouchat a kdo povede boj s pandemií.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný tenkrát vybral namísto Jarmily Rážové Pavlu Svrčinovou. A teď se dost možná bude hledat další. Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek totiž naznačuje, že by na takový post nemusela Svrčinová stačit.

Vojtěch je spokojen

„Odborně ji znám jako velmi dobrého odborníka přes výživu,“ nechal se slyšet před pár dny Válek. Současný šéf zdravotnického resortu v demisi Adam Vojtěch (ANO) si na práci Svrčinové ale nestěžuje. „Od konce května komunikace probíhá dobře,“ poznamenal.

Hygienička dřív pracovala v Bruselu, pro Evropskou komisi řešila bezpečnost potravin. Šéfovala taky krajské hygieně v Ostravě. Za to ji Válek chválí slovy „vzpomeňme si, jak paní doktorka krásně zvládla situaci na severní Moravě“.

Pokud by se nový ministr hlavní hygieničky chtěl opravdu zbavit, nebude to podle Vojtěcha jednoduché. „Máme služební zákon, kde nebude tak jednoduché dělat nějaké změny,“ upozornil stávající šéf zdravotnického resortu.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek se má v pátek setkat s prezidentem Milošem Zemanem a probrat veškeré detaily ke svému nástupu na post. Zeman má pak znovu jednat s premiérem Petrem Fialou. Nová vláda by mohla vzniknout ještě před Vánoci, překážkou a zdržením by mohly být prezidentovy výhrady.

Tagy: