Zašli jste příliš daleko, zlobil se Vondráček kvůli volbě poštou. Benda mluvil o pošucích z ANO

Partie Terezie Tománkové: Marek Benda, Michaela Šebelová, Radek Vondráček a Radim Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (24)

Pětikoalice zašla už příliš daleko a bagatelizuje situaci ve Sněmovně, postěžoval si místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček k diskuzi o korespondenční volbě, která je ve finálním třetím čtení. Podle zákonodárce ODS Marka Bendy ale není hořkost ze strany ANO a SPD na místě, jelikož se zákonu věnovala sněmovní půda už desítky hodin, včetně opozičních obstrukcí. „Není normální, aby předseda jedné opoziční strany hovořil jedenáct hodin. Pak si obstruuje vlastní poslance,“ řekla v Partii také poslankyně hnutí STAN Michaela Šebelová.

O zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí mají poslanci hlasovat příští pátek od 13:00. Pevný termín stanovila Sněmovna na návrh vládního tábora a navzdory odporu opozice. Ke slovu se nedostalo několik desítek zákonodárců hnutí ANO a SPD, kteří hodiny obstruovali svými projevy. Podle Bendy tak hořkost z opozičních lavic není na místě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem bohatá nevěsta, řekla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová o evropských frakcích v pořadu K věci. Zkritizovala Starosty za vnitřní boje.

„Jedeme třetí čtení. První bylo velmi dlouhé, trvalo přes 60 hodin, včetně jedenáctihodinového projevu pana předsedy SPD Tomia Okamury. Předpokládám, že žádnou hořkost v sobě necítí. Druhé čtení bylo také poměrně dlouhé. Ve třetím probíhají seriály faktických poznámek,“ zrekapituloval dlouhá sezení v dolní komoře, kde se u řečnického pultíku střídal jeden opoziční poslanec za druhým.

Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka už je ale nastalá situace za hranou a nevěří, že se ke slovu v pátek dostanou všichni, kteří mají něco na srdci. Řada z nich chce údajně mluvit o pozměňovacích návrzích. Musel přitom hájit, že samo ANO vyvolalo diskuzi o sabotážích v Česku. „Hodinu a půl jsme řešili Kolumbijce, který zapaloval autobusy MHD,“ popsal opoziční obstrukce ve vysílání. „Bylo to na popud opozice, budiž. Ale to patří k Parlamentu ČR, že se diskutují aktuální otázky,“ dodal.

Odmítl, že desítky hodin předchozích obstrukcí ve sněmovním sále stačily k tomu, aby se projednaly důležité pozměňovací návrhy ke korespondenční volbě. „Problém je ten, že sice Ústavní soud řekl, že většina má právo vládnout, ale co je moc, to je moc. Zašli jste příliš daleko, zlehčujete to. A jestliže se z 90 opozičních poslanců dostali na řadu tři, tak je asi něco v nepořádku. Faktické poznámky dávají smysl,“ bránil opoziční strategii na CNN Prima NEWS.

Poslankyně hnutí STAN Michaela Šebelová ale poznamenala, že zákonodárci z hnutí ANO a SPD zneužívají faktické poznámky a přednostních práv, kvůli čemu jakákoliv diskuze ve Sněmovně nabobtná do několikahodinové debaty. „Není normální, aby předseda jedné opoziční strany hovořil jedenáct hodin. Pak si obstruuje vlastní poslance,“ řekla v Partii. Dodala, že se i senátoři v Kanadě divili, proč Okamura mluvil tak dlouho.

„V minulém volebním období tam Zbyněk Stanjura s panem Miroslavem Kalouskem četli nějakou knihu, která byla úplně mimo mísu. Nebo jste si brali 12hodinové přestávky. Ze strany pětikoalice to jsou hrátky s demokracií,“ zapojil se do hádky poslanec Radim Fiala z SPD a místopředseda hnutí.

„Koalice dala do Sněmovny zároveň s korespondenční volbou zákon, díky němuž se českými občany mohou stát všichni lidé, kteří pocházejí do čtvrté generace od roku 1939. To jsou lidé, kteří neumí česky a kteří tady nikdy nebyli,“ postěžoval si na kroky vládních stran.

Benda mluvil o pošucích z ANO

Diskuze se točila také kolem náhradníka na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, který zbyde po nově zvolené europoslankyni Kláře Dostálové (za ANO). Benda za sebe doufá, že opozice na tak vysokou pozici nedají „žádného úplného pošuka“, na což znovu reagoval Vondráček.

„Žádného nemáme,“ ohradil se proti slovům o „pošucích“. „No, já bych vám jich napočítal tak 20,“ vzkázal na závěr poslanec ODS. „Zajímalo by mě jména těch 20 pošuků,“ opáčil Vondráček, na to už ale Benda neodpověděl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vylučuji jen vládu se STAN. Nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová nastínila strategii ANO po volbách.

Tagy: