Vylučuji jen vládu se STAN. Jermanová nastínila strategii ANO po volbách

Partie Terezie Tománkové: Jaroslava Pokorná Jermanová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (24)

Jsou strany, se kterými do koalice nikdy nepůjdeme, to je hnutí STAN. V pořadu Partie Terezie Tománkové to uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle ní je stále předčasné představovat konkrétní plány, s kým by hnutí ANO chtělo případně složit vládu, pakliže by se mu zadařilo i ve sněmovních volbách. Hlavním cílem je, aby nešla vláda složit bez nás, podotkla Jermanová ve vysílání CNN Prima NEWS. „Nebudeme prozrazovat, koho máme více rádi a koho méně,“ nevyloučila možné spojenectví se zbylými politickými subjekty.

„Dokážu si představit mnoho různých koalic, ale v tuto chvíli je to velmi předčasné. Hnutí ANO se na to dívá tak, že chce uspět v parlamentních volbách – a tak, aby bez nás nebylo možné žádnou koalici postavit. To znamená, abychom se neocitli v opozici. To je naše strategie,“ nastínila plán pro klíčové sněmovní volby, které se odehrají příští rok na podzim.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozpustí se lidovci v koalici Spolu? Ztratili pud sebezáchovy a čekají na zázrak, míní Valeš

„Teď nebudeme prozrazovat, koho máme více rádi, koho méně. Každopádně víme, že jsou strany, se kterými do koalice nikdy nepůjdeme, a to je STAN,“ uvedla v nedělní televizní relaci nově zvolená europoslankyně a zákonodárkyně.

Poznamenala, že není možné „porcovat medvěda, který ještě běhá po horách“. „Do parlamentních voleb je ještě daleko. Ani když jsem kandidovala na hejtmanství, jsem nikdy neříkala, jaká koalice bude. Voliči vám nějak rozdají karty a pak se ukáže při vyjednáváních, zda jste i lidsky schopni s někým komunikovat,“ šetřila na detailech Jermanová.

Na druhé příčce evropských voleb skončila koalice Spolu, ta ovšem vyhlížela lepší výsledek. Podle znovuzvoleného lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se ovšem o debaklu mluvit nedá.

„Není to špatný výsledek. Doceníme to až později, že se koalice Spolu nerozpadla a kandiduje už na podzim v dalších volbách. To, že jsme se dokázali na programu shodnout, vnímám i z hlediska vyjednávání jako velmi dobrý signál pro sněmovní volby v roce 2025,“ řekl v Partii Terezie Tománkové.

Propad Pirátů i neúspěch SPD

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty).

V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), STAN (8,7 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem bohatá nevěsta, řekla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová o evropských frakcích v pořadu K věci. Zkritizovala Starosty za vnitřní boje.

Tagy: