Zásobili se a čekali na konec světa. Rodina žila celé měsíce ve sklepě, prozradila ji náhoda

Rakouské úřady vyšetřují bizarní případ z vesničky Obritz nedaleko českých hranic. Muž a jeho žena několik měsíců žili i se šesti dětmi ve vinném sklepě. Byli zřejmě členy sekty a pravděpodobně se chystali na konec světa.

Nenápadný dům v obci Obritz a uvnitř přímý vstup do sklepa. Tam se našly zásoby jídla na několik let i zbraně, včetně pušky z druhé světové války, kuší nebo plynových pistolí. Ve sklepě žil 54letý Rakušan Tom Landon se svou britskou manželkou. A s šesti dětmi, kterým je od šesti měsíců do sedmi let.

„O samotném muži se toho příliš neví. Děti skončily v nedaleké nemocnici i se svojí matkou. Lékaři momentálně zkoumají jejich aktuální zdravotní stav,“ informoval přímo z vesnice reportér CNN Prima NEWS Jakub Nakládal. Několik podrobností v minulých dnech přinesly rakouské i světové deníky.

Landon je popírač holokaustu a věří nejrůznějším konspiračním teoriím, píše deník The Mirror. Definitivně se prý odchýlil od normálního myšlení po začátku války na Ukrajině. Děti objevily dvě rakouské sociální pracovnice. Místní totiž zaslechli dětské hlasy vycházející ze sklepa. Když ale sousedé přišli blíž, děti vždy ztichly.

„Vyšetřujeme, zda nedošlo k zanedbávání péče o děti,“ informoval mluvčí zemské policie Stefan Loidl. Podle rakouských úřadů se nezdá, že by děti nějak strádaly. Jak dlouho ve sklepě žily, není zatím jasné.

Rakouská média informují, že muž patří k takzvanému hnutí Říšští občané. Sekta je aktivní zejména v Německu. Její členové popírají legitimitu spolkové republiky a vyzývají ke svržení jejích institucí.

Tagy: