Vlajka s Putinem v pytli zvýšila riziko útoku na českou vládu. Je to přes čáru, říká Šedivý

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Partie PLUS (43)

Vyvěšení vlajky s mrtvým Vladimirem Putinem na budově ministerstva vnitra bylo podle bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého přehnané. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že před cestou české vlády na Ukrajinu se tím jen zvýšilo riziko možného ruského útoku na představitele Fialova kabinetu.

Premiér Petr Fiala míří po víkendu spolu s několika ministry do Kyjeva, kde se mají potkat se svými ukrajinskými protějšky. Už tak jde o nebezpečnou misi, země potýkající se s ruskou agresí čelí soustavným raketovým útokům. Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý však v Partii PLUS na CNN Prima NEWS varoval, že možné riziko napadení delegace ještě zvýšilo páteční vyvěšení vlajky s mrtvým Vladimirem Putinem na budově ministerstva vnitra.

„Putinovi samozřejmě máme jasně dát najevo, co si o něm myslíme. Mít to ale v této podobě na budově ministerstva je podle mého přehnané. Bylo to za čárou,“ mínil Šedivý. „Nevěřím tomu, že by Putinovi nohsledi na Ukrajině jen kvůli tomu provedli nějaký útok na členy české vlády. Může to však udělat někdo, o kom nemá ruská administrativa zas takový přehled. Riziko se z hlediska možného útoku zvýšilo.“

K velkoplošné instalaci s Putinem v černém pytli mezi českou a ukrajinskou vlajkou přistoupilo ministerstvo vnitra v den výročí vyhlášení samostatného státu. O happening se postaral sám šéf rezortu Vít Rakušan (STAN).

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal Rakušan na sociální sítě.

První ruské reakce na Rakušanovu akci byly velice dotčené, třeba web EurAsia Daily pobouřeně napsal: „Rusofobie v České republice překročila všechny hranice.“ Na tradičně ostré vyjádření mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové však dosud nedošlo.

Podle publicisty Jiřího Justa, který dlouhodobě pobývá v Moskvě, si Kreml ráznou odpověď šetří na pondělí.

„Lze očekávat, že se k tomu ještě vrátí,“ potvrdil Just v Partii PLUS.

Právě v pondělí se přitom Fiala a spol. vypraví do Kyjeva. A Šedivý se nemůže zbavit dojmu, že načasování takové akce není vzhledem k poslední vojenské aktivitě Rusů nejšťastnější.

„Delegace se klidně mohla přesunout na nějaký pozdější termín, až to bude na Ukrajině klidnější,“ uvedl. „Jisté je, že Rusové budou Fialově výpravě věnovat maximální pozornost. Nepochybně zopakují rétoriku, že kdo podporuje Ukrajinu, prodlužuje válku. Budeme pro ně zrádci, kteří kdysi podporovali Sovětský svaz, dneska se ale staví proti Rusku.“

Šedivý dodal, že současná situace na bojišti je nepřehledná. K útoku na české představitele podle něj nemusí dojít úmyslně, nýbrž klidně i omylem. Je tedy nezbytné, aby cesta proběhla za mimořádných bezpečnostních opatření.

„Rozhodně by třeba neměli být přesouváni v jednom letadle, v jednom vagoně. Aby se nestalo to, co před lety Polákům u Smolenska,“ vysvětloval Šedivý.

Tagy: