VÝSTRAHA: Česko přiklopí tropický skleník. Konec léta slibuje zatím nejdelší vlnu veder

Do konce týdne budou v Česku panovat vedra. (Ilustrační snímek)

Počasí (29.8.2024 6:07)

Závěr léta bude opět ve znamení tropických teplot. A může jít o zatím nejdelší vlnu veder letošního roku, předpovídají meteorologové. Nehledě na mírné víkendové ochlazení ovlivní příští týden příliv velmi teplého vzduchu. V platnosti nadále zůstává výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která varuje před vysokými teplotami na většině území České republiky. Na většině území Česka platí do pátku, někde až do odvolání.

Ve čtvrtek a v pátek vystoupají teploty na většině území nad 31 stupňů Celsia. Během víkendu přejde přes území Česka slabá studená fronta. Ta sice teploty poněkud zmírní, na jihu a jihovýchodě Moravy budou přesto vyšší než 31 °C. Pro Jihomoravský a Zlínský kraj zůstává v platnosti výstraha až do odvolání, informují meteorologové ČHMÚ na svých stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: RADAR: Udeří silné bouřky, hrozí i krupobití, vichry mohou lámat větve. Kde platí výstraha?

„Ve čtvrtek mohou lidé na mnoha místech Česka pocítit silnou zátěž teplem. Na své zdraví by měli pamatovat zejména lidé s nemocemi srdce a cév, s dýchacími potížemi nebo také senioři,“ varovali odborníci na síti X. Doporučují dodržovat pitný režim a omezit fyzickou aktivitu v poledních a odpoledních hodinách.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tropy budou pokračovat i na začátku září. „Na závěr léta si pro nás počasí připravilo jednu z nejdelších vln veder tohoto roku. Víkendové ochlazení bude velmi mírné a po víkendu se obnoví příliv velmi teplého vzduchu nad naše území,“ informoval ČHMÚ na síti X.

Ani ochlazení v polovině příštího týdne není podle nich jisté. Naopak by vlna veder mohla trvat po většinu příštího týdne. „Prodlužování vln veder patří mimochodem k jednomu z průvodních jevů klimatické změny,“ dodali meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět trápí extrémní počasí: Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

Tagy: