REPORTÁŽ: Na pivo s králem. Puby chystají největší chmelovou oslavu v historii

Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.

Na rušné třídě Albert Road v Portsmouthu stojí pyšná stavba pubu The Kings, název si ale počešťuji na výčep U Králů. Je to velebná budova s typickou cihlovou fasádou, mohutným vchodem s téměř antickým portálem a rozhlehlým interiérem včetně krbu. „Čepuje se tady nepřetržitě od roku 1910,“ říká znalec místních hospod Steve Wallis.

Bývával to vyhlášený podnik, nicméně lepší časy má za sebou. Je pět hodin odpoledne, na baru U Králů sedí jen tři mlčenliví muži na hraně důchodového věku. A na předzahrádce směrem do ulice jediný pár.

Zkáza anglických hospod

Obchodní ulicí Albert Road přitom proudí davy. Fastfoody, kavárny, etnická bistra a další hostinské podniky v okolí kypí životem, v The Kings však nacházím až hrozivé mrtvo. Tradiční anglické výčepy obyvatele Spojeného království přestávají zajímat. Podle britského deníku The Guardian v Anglii a Walesu každý měsíc zanikne průměrně 32 hospod. To je děsivé číslo, jeden výčep piva denně. Přitom jde často o podniky se stoletou i delší historií. O klenoty takzvané hospodské kultury.

Na počátku letošního roku čepovalo pivo už jen 39 787 tradičních anglických a waleských pubů, o rok dříve jich bylo ještě 40 173. Zkázu v posledních třech letech ještě urychlila epidemie covidu i současná energetická krize. Největším „škůdcem“ pubů je ale samotný občan Spojeného království, který zásadně mění spotřebitelské návyky. Hlavně nejmladší generace již „zaplivané“ výčepy nenavštěvuje, je to podobné jako v Česku. A přistěhovalcům z Asie a Afriky chmelový mok zase příliš nechutná.

„Z anglických měst, obcí a vesnic zmizelo za posledních pět let celkem 2 663 hospod. Některé byly zbourány, většinou se ale mění v provozovny jiného druhu anebo v bytové domy,“ zjistila Britská asociace pro pivo a hospody (BBPA). Ještě dneska budu svědkem jednoho takového zániku, když projdu kolem kdysi slavné hospody Mary Rose z roku 1884. Právě se přestavuje na večerku Tesco Expres. Tento pub v ulici St Georges Road už vlastně zkrachoval v roce 2005, ale donedávna tam pivo čepovali alespoň Číňané v rámci asijského bistra. Teď je konec, po téměř 140 letech provozu.

V pivnici U Králů

Přední místnost hostince The Kings je vyklizená, připadám si jak při stěhování. Žádné stoly ani židle, prý je to improvizovaný taneční parket. Diskotéky a další společenské akce tady o víkendech zachraňují tržby. „Doufejme, že přijde dost hostů i na oslavu korunovace,“ věří slečna či paní za pípou. A ukazuje na plakát za okny s nápisem: „Přidejte se k naší královské oslavě 6. až 8. května 2023.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nenarodil se v nemocnici a má přezdívku Jednorožec. Život Karla III. je plný paradoxů

Ptám se na podrobnější program oslav, kromě dýdžejů do hospody zavítá i kouzelník, U Králů chtějí na korunovaci přilákat celé rodiny. A protože Karel III. doporučil poddaným, aby se v pondělí 8. května chopili dobrovolnické práce v rámci projektu Big Help Out, tak se bude v hospodě vybírat do kasičky na činnost záchranných vodních hlídek.

A jedli a pili po celé tři dny...

I v pondělí totiž Britové mají svátek, neboť korunovace je naplánována na sobotu. A když ve Spojeném království připadne svátek zrovna na víkend, monarchie ho automatiky nahradí volným dnem v průběhu pracovního týdne. Korunovace se tak v Anglii bude slavit po celé tři dny. Skoro jako v pohádkách: „Celá země po tři dny jedla a pila podle chuti a libosti...“

Pondělní charita U Králů podpoří zachránce lidských životů na místních plážích. „Vybírat se bude pro dobrovolné vodní záchranáře, kteří působí na moři u našeho města,“ vysvětluje výčepní. Peníze se budou sbírat pro skutečnou pobřežní hlídku, nikoliv pro tu z nesledovanějšího televizního seriálu všech dob.

Portsmouth je dvousettisícové přístavní město na jihoanglickém ostrově Portsea Island, který je s pevninou spojen hned několika mosty. Je to sídlo hlavní základny britského královského loďstva Royal Navy, moře tu milují, ne každý Brit ale umí plavat.

Příští rok bude další korunovace

Že by o víkendu do hospody U Králů našlo cestu jen málo hostů, s tím se prý nepočítá. Když studuji plakát korunovačních oslav ve výloze pubu, přidá se ke mně 27letý Dan. „O víkendu se tu zastavím, ale rozhodně ne kvůli královi. Stejně budeme mít už za rok další korunovaci,“ pronese jaksi jízlivě. S typickým černým hospodským humorem, který je dosti podobný tomu v českých výčepech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Operace Golden Orb. Londýn zažije obří manévry, hrozba může přijít od teroristů i stalkerů

Dan naráží na věk Karla III., který loni v listopadu oslavil čtyřiasedmdesátiny. Mladík navíc není velkým příznivcem monarchie, spíše by královský dvůr rozpustil. Podle dubnového průzkumu pro BBC si jen 48 procent lidí ve věku od 25 do 49 let přeje zachování monarchie. A v generaci od 18 do 24 let si panovnickou rodinu v čele země přeje dokonce jen 32 procent respondentů, zatímco 38 procent preferuje volenou hlavu státu, touží tak po standardní republice. A 30 procent nejmladších Britů mezi plnoletými se k otázce nedokáže vyjádřit, politikou se nezabývají.

Ministryně vnitra prodlužuje zavíračku

Hospodské korunovační oslavy začnou v pátek 5. května, kdy se poprvé prodlouží zavírací doba z jedenácté večer na jednu hodinu po půlnoci. Totéž se odehraje ze soboty na neděli a z neděle na pondělí. „V celé zemi si tak v tyto dny mohou lidé vychutnat pintu piva anebo dvě navíc,“ vzkazuje ministryně vnitra Suella Bravermanová občanům, neboť tento akt je výhradně v její kompetenci.

Štamgasty z pubů ale ministryně podceňuje. Bravermanová prý anglické pivní tradici nerozumí, neboť je to žena, navíc má indickou matku i otce a Asiaté pivo nechlemtají po kvantech jako angličtí domorodci. Britští muži jsou totiž milovníky chmelového moku už přes tisíc let. A za dvě hodiny štamgast vypije nikoli dvě piva, ale nejméně tři, čtyři i více sklenic. Pinta je navíc kapku objemnější než český půllitr, vejde se do ní 565 mililitrů pivního moku.

Záhada anglické provozní doby

Možná čtenáři webu CNN Prima NEWS nyní namítnou, že jim pod vlivem anglického ležáku věším bulíky na nos. Vždyť dlouhé anglické tradici povinného zavírání hospod v jedenáct hodin večer přece odzvonilo již v listopadu 2005, kdy byla norma s velkou slávou zrušena. Ano, byla odvolána, jenže s mnoha podmínkami. Najít proto v Anglii či Walesu pivnici, kde hostům načepují o půlnoci anebo v půl jedné, to je problém i v roce 2023. Ve Skotsku a Severním Irsku je to dokonce nemožné, tam se ve 23:00 hodin pořád zatahují všechny hospodské pípy.

Pokud anglický či waleský hospodský touží čepovat i po třiadvacáté hodině, musí si na úřadech vyřídit zvláštní licenci. A to je kříž, zvláště v obydlených čtvrtích. Provozovatel pubu totiž potřebuje získat souhlas všech sousedů z okolí, jenže kdo stojí o řev opilců až skoro do ranních hodin?

Drtivá většina výčepů v Anglii a Walesu se tak o získání licence na prodlouženou zavíračku ani nepokusila. A hlavně mimo center britských velkoměst pípy přesně v jedenáct večer prostě vysychají. Angličany to zase tolik netrápí, jsou konzervativní a pivo po jedenácté je podle nich vlastně neslušné pít. Něco jiného je korunovace, zvláště když se odehrává po sedmdesátileté odmlce. To je skvělý důvod vyvalit ze sklepů další sudy!

Z výčepu U Králů k Britské královně

V pivnici U Králů si objednávám pivo Fosters, původně vyráběné v australském Melbourne, tedy v bývalé kolonii Britského impéria. Ta je dodnes členem volného sdružení Commonwealth, které formálně navazuje na imperiální tradici a král Karel III. je tak i oficiálním panovníkem Austrálie, byť v symbolické rovině.

V přístavním Portsmouthu navštěvuji i další královské pivnice. Nejprve pub Britská královna (The British Queen) v ulici královen (Queens Road), kde jsem pivo ochutnal i dva dny před pohřbem královny Alžběty II. Výčepní tehdy o panovnici vyprávěla jen pozitivně, stejně tak nyní opěvuje krále Karla III. Hospodský je svým způsobem veřejný zaměstnanec, zavírací hodiny pivnic hlídá ministerstvo vnitra, takže personál se vždy chová loajálně k monarchii. Alespoň před reportérem ze zahraničí.

„Korunovaci oslavíme třeba maškarním odpolednem, kresbami karikatur, diskotékou a bingem,“ informuje mě paní hospodská. Nárožní průčelí pubu tvoří velký dřevěný reliéf královny Viktorie, plastika je opatřena daty 1837–1897. Viktorie vládla 63 let a 7 měsíců, přičemž vznik této hospody přežila o čtyři roky. Viktorie zemřela v roce 1901, další královnou byla až Alžběta II., ta vládla 70 let a 7 měsíců. Teď se na trůn vrátil muž.

Přípitek pro Jeho Veličenstvo

Hosté jsou otevřenější než personál. Hospoda The Royal Standard, která nese název podle královské vlajky čili standarty, je starou námořnickou krčmou z roku 1880. Ve výčepu U Královského praporu slyším chválu Karla III., ale i ostrou kritiku. Panovník prý měl v době energetické krize zrušit nákladné oslavy a ušetřené peníze se měly poskytnout sociálně slabým.

Ministryně vnitra hledá na oslavách klady, korunovace by mohla být štědrou injekcí právě pro kolabující hospodský byznys. „Korunovace Jeho Veličenstva bude významnou událostí, která si zaslouží zvláštní oslavu. Proto o historickém korunovačním víkendu prodlužuji licenční otvírací dobu o dvě hodiny,“ obhajuje rozhodnutí vlády. A jako ministryně v konstituční monarchii adresně doporučuje, komu během prodloužené zavíračky připíjet na zdraví. „Lidé se mohou déle potkávat v hospodách, aby popřáli Jeho Veličenstvu králi dlouhou a šťastnou vládu,“ vybízí občany Suella Bravermanová.

Největší chmelová oslava v Británii

Ve dvousettisícovém Portsmouthu lze najít zhruba 120 hospod se staletou i starší tradicí, v nichž se celý ten věk nepřetržitě čepuje. Ve městě je nejvíce výčepů ve Velké Británii na čtvereční míli, o polovinu více než v Londýně. Mnohé podniky sice zanikly, ale i tak se právě v Portsmouthu odehrají asi největší pivní oslavy královské koruny.

A Britové v hospodách slaví rádi. Panem et circenses čili chléb a hry. To je latinské úsloví ještě z časů starověké Římské říše, která britským ostrovům vládla přes 400 let (43 př. n. l. až 410). A mimochodem, právě Římané založili pozdější slavnou hospodskou tradici v této ostrovní zemi, když v provincii Britannia zakládali takzvané taverny. A slovo tavern je podnes součástí názvu mnoha pivnic.

Pinta s panovníkem Na Kloboučku

Večer se přesouvám lodí do přístavu Gosport, který tvoří druhý břeh zálivu naproti Portsmouthu. I tady mají královské výčepy třeba krčmu The Windsor Castle anebo hospodu Queens Hotel. O půl jedenácté stíhám poslední pivo v pubu The Cocked Hat, U Třírohého kloboučku. Nějakou tu pintu už jsem dneska vypil, tak mě vlastně nepřekvapí, když u dveří potkávám přímo anglického krále Karla III. Ve slavnostní uniformě a v životní velikosti.

Panovníkovi, který zavítal do pivnice Na Kloboučku, se hluboce pokloním, i když je mi jasné, že je to pouze bizarní kulisa. Podobná těm, které stojí u českých silnic a představují falešné policisty. Nevadí. Koupím si na výčepu tradiční tmavé anglické pivo John Smith a připíjím u figuríny na korunovaci Karla III. Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty!

Tagy: