První dny po omezení provozní doby barů: Přicházíme o třetinu tržeb, tvrdí majitelé

Do restaurací se od září vrátí povinnost roušek

Jak jsou na tom bary týden po omezení provozní doby?

Bary a restaurace za sebou mají první víkend, kdy musely podle opatření ministerstva zdravotnictví zavřít už ve 22 hodin. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků to znamená pro většinu restauračních zařízení ztrátu až 30 procent z denních tržeb. Redakce CNN Prima NEWS navštívila jeden z pražských podniků.

Tento bar bývá za normálních „nekoronavirových“ okolností v sedm hodin večer zcela zaplněný. Vinou nastalé situace je však ve stejnou dobu obsazený pouze z jedné třetiny. „Já sem chodím jen takto vpodvečer, takže mě to nijak neomezuje, abych pravdu řekl,“ uvedl jeden z hostů podniku.

Podle jiného konzumenta dřívější „zavíračka“ nijak nepomůže tomu, aby se onemocnění COVID-19 přestalo šířit. „Myslím si, že vůbec ne. Je to úplně zbytečné. Je jedno, jestli se zavře v 10 večer, nebo v 11.“

Výčepní z této restaurace potvrzuje, že počet návštěvníků poslední dobou výrazně klesl. „Ale za to asi nemůže ta jedna hodina,“ zhodnotil. Hostů je prý oproti běžné situaci přibližně o polovinu míň. V podniku se za jednu hodinu načepuje 150 piv, proto by případné další omezení provozu mohlo mít ještě výraznější dopad na tržby.

V tuto chvíli nelze při vysokém tempu šíření koronaviru odhadnout, jak dlouho bude zavírací doba do 22 hodin platná. Oficiálně má trvat po dobu dvou týdnů.

Tagy:
restaurace CNN Prima NEWS Ministerstvo zdravotnictví COVID-19 koronavirová opatření bary a restaurace zavírací doba Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR