Rána do kamery a napadení novinářského štábu. Hosty naštvaly kontroly v hospodách

Prázdný bar Harley's Retro těsně před 22. hodinou.

Kontroly hospod a vánočních trhů

V noci z pátku na sobotu neunikly restaurace a bary kontrolám dodržování protikoronavirových opatření. Policisté ověřovali, jestli podle nařízení zavírají ve 22 hodin. V některých podnicích, kam přišli, to ale žilo i hodně dlouho po půlnoci. Hosté z jedné restaurace v Praze dokonce napadli novinářské štáby.

Policisté v jedné z restaurací zjistili, že po půlnoci stále ještě nemá zavřeno. „Vaše jednání oznámíme správnímu orgánu k projednání, to je magistrát, ten rozhodne o nějaké sankci, případně jak se s tím vypořádá,“ sdělovali provozovatelům. Aktuálně platí vládní nařízení, podle kterého musí být restaurace, bary a kluby zavřené v době od 22:00 do 05:00.

V další restauraci – v pražské Bělehradské ulici – sice skupina hostů na výzvu policie zařízení opustila, když ale redakce CNN Prima NEWS chtěla znát jejich názor na brzkou zavírací dobu, přišla agresivní odpověď. Jeden z mužů dokonce udeřil pěstí do kamery. Srazil ji na zem a poškodil. „Řekl jsem mu už třikrát, ať mě nenatáčí a jestli to udělá počtvrté, že mu kameru seberu. Nemá právo mě natáčet,“ říkal muž.

Nejvyhroceněji dopadla potyčka s novinářským štábem webu iDnes.cz, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše. „Ty č**áku jeden zas**nej. Ty vole, zku**enec. Babišův zm**e, táhni do hajzlu vole,“ nadával agresor novináři.

Vyhrocenou situaci se podařilo zklidnit až policistům. „Policisté dodržování vládních nařízení řeší dvěma způsoby. První je, že porušení současných platných nařízení oznámí na příslušný správní orgán nebo věc vyřeší v příkazním řízení, a to na místě,“ popsala možný postup policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

O půl dvanácté v noci policisté vešli do dalšího lokálu. I tam se nacházeli hosté, kteří měli úderem 22. hodiny podnik opustit. „Je to naprosto zbytečná policejní buzerace,“ odpovídal rebelující host. Jiní návštěvníci volili poklidnější tón: „Přestože jsme to dnes porušili, bylo to čistě nezáměrně, ale vlastně jsem rád, že vidím, že to někdo skutečně kontroluje.“

Restaurace a noční podniky budou pod drobnohledem policistů každý den, dokud se opatření zase nerozvolní.

Tagy: