Biatlonisté nakažení covidem triumfovali v Novém Městě. Zbytečně riskovali, soptí legenda

Bratři Böové ovládli individuální závody Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě navzdory nákaze koronavirem. I když oba norští sourozenci měli pozitivní test na COVID-19, nastoupili do sobotního stíhacího závodu. Stejně jako ve čtvrtečním sprintu v něm triumfoval Johannes Thingnes Bö před starším bratrem Tarjeiem.

„Během rozcvičky a závodu jsme se necítili moc dobře. Nemyslím si ale, že jsme někoho nakazili. Byli jsme stále sami,“ citovala agentura DPA Tarjeie Böa.

Na stupních vítězů po sobotním závodě měli oba bratři respirátory. Třetí Švéd Martin Ponsiluoma, jenž s nimi pózoval na společné fotografii, byl bez ochrany úst. „Startovat bylo jejich rozhodnutí. Náš lékař jim řekl, že když nemají symptomy ani horečku, tak je to na nich,“ řekl norský trenér Siegfried Mazet.

Mluvčí mezinárodní unie IBU Christian Winkler DPA řekl, že v současnosti v biatlonu neplatí žádná specifická pravidla týkající se koronaviru. „Ale je tu jasné doporučení dbát na zdraví sportovců,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukalová bude mít vlastní dokument. Spousta věcí je možných, řekla o návratu k biatlonu

Bratři Böové se podle všeho nakazili od reprezentačního kolegy Sturly Holma Laegreida, jenž kvůli pozitivnímu testu odcestoval z Nového Města ještě před startem SP. Francouz Quentin Fillon Maillet zase kvůli koronaviru nenastoupil do stíhačky. Na rozdíl od norských sourozenců. „Při nástřelu a rozcvičce dávali pozor na ostatní sportovce a viděli, že je všechno v pořádku,“ řekl jejich trenér Mazet.

Böové startovali ve stíhačce i kvůli tomu, že nechtěli přijít o body do Světového poháru. Po změně pravidel se už na rozdíl od minulých let neškrtají nejhorší výsledky. „Tohle se děje, když člověk nemá prostor na chybu,“ řekl Johannes Thingnes Bö, jenž vyhrál 16 závodů SP v sezoně.

Rozhodnutí norských rivalů chápal Švéd Sebastian Samuelsson. „Rozumím tomu, že člověk chce startovat, když vede Světový pohár. Hodně z nás před tím při představení změn pravidel IBU varovalo. Je tu riziko, že mnozí pojedou, i když nebudou úplně zdraví,“ řekl mistr světa v závodě s hromadným startem.

Své krajany naopak kritizovala biatlonová legenda Ole Einar Björndalen. „Dělají mi starost následky, pokud skutečně mají koronavirus. To, co udělali, je riskantní,“ řekl expert televizní stanice TV2. Do dnešních štafetových závodů už bratři Böové nenastoupili.

Tagy:
Norsko biatlon světový pohár Nové Město na Moravě koronavirus COVID-19 Sebastian Samuelsson Mezinárodní biatlonová unie Johannes Thingnes Bö Tarjei Bö Siegfried Mazet Martin Ponsiluoma Christian Winkler Ole Einar Bjørndalen Quentin Fillon Maillet