Pastrňák podepsal novou smlouvu a katapultoval se mezi největší boháče. Kolik vydělá?

Dlouhé měsíce vyjednávání jsou u konce. Nejlepší český hokejista posledních let David Pastrňák podepsal s Bostonem Bruins novou smlouvu, která ho katapultuje mezi šest nejlépe vydělávajících hráčů NHL. Kontrakt na osm let obnáší celkovou částku 90 milionů dolarů, což je v přepočtu průměrně 248 milionů korun ročně. Působiště pak mění další Čech v NHL. Jakub Voráček se z Columbusu přesouvá do Arizony.

Smlouva vstoupí v platnost od následující sezony a bude platit až do konce ročníku 2030-31.

V průměru se může Pastrňák těšit na 11,25 milionu dolarů za sezonu, čímž se zařadí mezi nejlépe placené hráče NHL. V pořadí hokejistů s dosud uzavřenými kontrakty by mu podle průměrného příjmu patřilo v příštím ročníku šesté místo. Šestadvacetiletý havířovský rodák si tak finančně velmi výrazně polepší – po této sezoně mu vyprší šestiletá smlouva na celkem 40 milionů dolarů (v průměru 6,66 milionu na rok).

Vůbec nejvyšší sumu má v kontraktu centr posledních vítězů Stanley Cupu Nathan MacKinnon, který se díky listopadovému podpisu dostal na 12,6 milionu dolarů ročně.

Pastrňák prožívá další vynikající ročník. Dosavadního suveréna ligy Boston táhne za prvenstvím v základní části. Zároveň jasně vládne bodování týmu, když si v 60 zápasech připsal 80 bodů za 42 gólů a 38 nahrávek. Druhý Brad Marchand jich má na kontě 53. V bodování celé ligy je český útočník čtvrtý, mezi střelci mu patří druhé místo.

Columbus vyměnil Voráčka do Arizony

Hokejového útočníka Jakuba Voráčka, který je dlouhodobě mimo hru kvůli opakovaným otřesům mozku, vyměnil Columbus do Arizony za brankáře Jona Gilliese a volbu v šestém kole letošního draftu. Třiatřicetiletý kladenský odchovanec naposledy nastoupil za Columbus 4. listopadu proti Coloradu v duelu hraném v Tampere a o měsíc později oznámil, že už si v této sezoně patrně nezahraje. Hrozí mu i konec kariéry.

„Pokusím se samozřejmě udělat maximum při snaze o návrat, ale může to být opravdu dlouhodobý proces. V tuto chvíli však nevidím reálně možnost, že bych naskočil zpátky v blízké budoucnosti. Udělám ale vše, co je v mých silách, aby se mi podařilo vrátit se na led,“ uvedl tehdy Voráček, který má ještě na příští sezonu platný osmiletý kontrakt, celkem na 66 milionů dolarů.

Tagy: