Zavřít, či otevřít obchody 17. listopadu? Vládní PES dokonale zmátl lidi i obchodníky

Ilustrační foto

Otvíračka do devíti večer a omezení počtu zákazníků

Chaos a zmatek. Lidé, ale i obchodníci si stěžují, že systém PES vnesl do provozu maloobchodních prodejen jen nejasnosti. Ačkoli se Česko nachází v pátém, tedy nejvyšším stupni rizika a obchody by měly být podle vládní tabulky zavřené o nedělích a státních svátcích, můžeme si jít 17. listopadu normálně nakoupit. Nad nekoncepčními kroky vlády kroutí hlavou také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Je to strašný chaos,“ řekl CNN Prima NEWS vedoucí jedné z prodejen obchodního řetězce Lidl. A zjevně není sám s podobným názorem. V tom, jestli mají obchody ve státní svátek 17. listopadu otevřeno, nemají jasno ani zákazníci. „Když už jsem se jakžtakž zorientovala v tom, při kterých státních svátcích je zavřeno a při kterých ne, přišli teď do toho s tím jejich psem a zase nevím nic,“ svěřila se CNN Prima NEWS jedna z nakupujících v supermarketu Tesco v Krupce na Teplicku.

„My jsme raději pátrali na internetu, taky jsme si nebyli jistí, jak to vlastně je,“ řekl CNN Prima NEWS zákazník supermarketu Penny, který stojí jen o pár desítek metrů dál od Tesca. Jeho košík je naplněný až téměř po okraj. „Nehodlám stát zítra ve frontě na mrazu a čekat, až se uvolní v prodejně místo,“ naráží na změnu režimu, která tuzemské obchodníky čeká od středy 18. listopadu.

Podle vládního systému PES se totiž mezi regály bude moci pohybovat jen tolik zákazníků, aby nedošlo k překročení stanoveného limitu jednoho člověka na 15 metrů čtverečních prodejní plochy. „Zatím nepociťujeme, že by zákazníci chtěli využít poslední den, kdy si mohou nakoupit normálně, a frekvence jsou srovnatelné jako v jiné dny,“ sdělil CNN prima NEWS vedoucí prodejny Lidlu.

Přesunou se na internet

V úterý 17. listopadu tedy mohou mít obchody normálně otevřeno. Svátek totiž nepatří mezi ty vybrané, na které se vztahuje zákon o omezení prodeje v obchodech nad 200 metrů čtverečních. Podle něj musí být velké prodejny zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. i 26. prosince. V tomto případě tedy dostává přednost zákon před systémem PES. „Problém je v tom, že vláda PES ani neschválila, tudíž dnes platí zákon o prodejní době. Vláda musí krizová opatření přijímat rozhodnutím, na to nestačí powerpointová prezentace ministra zdravotnictví,“ řekl CNN Prima NEWS Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

PES ale vnesl mezi lid ještě jednu klíčovou otázku. A sice, zda regulace počtu lidí v obchodech znamená, že se budou moci otevřít i ty prodejny, které v současné době musí mít zavřeno. „Podle mě by to bylo logické. Pokud chce vláda limitovat počet lidí v prodejně, nechť dovolí otevřít všem,“ řekla CNN Prima NEWS Zdeňka M. z Teplic. Jenže chyba lávky, otevřené zůstanou tytéž obchody jako doposud: s potravinami, drogerií, lékárny nebo prodejny na čerpacích stanicích. „My jsme se rovněž domnívali, že se bude rozvolňovat, ale od středy dojde k pravému opaku,“ dodal Tomáš Prouza.

Navzdory zlepšujícím se epidemickým číslům bude provoz obchodů oproti stávajícímu stavu ještě zpřísněn. „Co se dá dělat, začnu přes internet kupovat i potraviny. Nehodlám stát někde fronty na mrazu, jako když za minulého režimu přišly banány a mandarinky,“ dodala Zdeňka v narážce na dlouhé řady koupěchtivých zákazníků před obchody v předlistopadové éře.

Tagy: