Chlapec zázračně přežil záplavy v Libyi, rodinu zabily protržené přehrady. Jeho zpověď dojímá

Příběh jedenáctiletého Jousifa nelze popsat jinak než jako zázrak uprostřed bolesti a zmaru, uvádí televize Sky News v reportáži z města Darná, které zničily záplavy. Chlapcova rodina zahynula během přívalové vlny, která místo zaplavila poté, co se protrhly dvě přehrady nad městem. On ale přežil.

„Voda nás zvedla a srazila na zem,“ popisuje chlapec a pokračuje: „Probudil jsem se na podlaze, vstal jsem a šel. Později nás policejní auto odvezlo do školy.“ Rodinu smetla přívalová voda a chlapce jako by moře „vyplivlo“ a vlny ho vrhly zpět na pevninu.

ČTĚTE TAKÉ: Symbol katastrofálních záplav v Libyi. Mrtvé do masových hrobů ukládá ve zničeném městě bagr

Hrůzu přežil jen s pár škrábanci na těle, ale hlubokým traumatem. Když se ho reportéři ptali, jak se cítí a co by jim mohl říct, jeho odpověď byla velmi úsečná: „Nijak. Nic.“

Jousifův strýc, který se stal jeho opatrovníkem, uvádí, že ztratili 11 členů rodiny a našli jen pět těl, která mohli pohřbít. Profesí stavební inženýr, který se v Darné narodil, je vzteky bez sebe. Tragédii se totiž dalo zabránit.

Jedna ze dvou protržených přehrad byla postavena v roce 1973 a od té doby se podle jeho slov za 50 let neudělala žádná údržba. „Přehrady se měly pravidelně každý rok udržovat. Ale všichni tady ví, že to, co se stalo, bylo způsobeno zanedbáváním a korupcí,“ řekl. Německá agentura DPA napsala, že peníze vyčleněné na jejich opravu nedošly tam, kam měly.

Kromě toho hrozí protržení dalších dvou přehrad, a to přehrady Džaza mezi městy Darná a Benghází a přehrady Kattara poblíž Benghází. Z první z nich úřady už odčerpávají vodu, aby se uvolnil tlak na její hráze, píše DPA.

Týden po záplavách tisíce lidí stále čekají nejen na zprávy o svých blízkých, ale také na humanitární pomoc. Potřebují zejména čistou vodu, jídlo, přístřeší. Oblasti hrozí cholera a další nemoci kvůli kontaminované vodě. Podle údajů OSN se už kvůli ní otrávilo 55 dětí.

Odchod z města může znamenat smrt

Dodávky pomoci sice vozí letadla do Benghází, to je ale asi 300 kilometrů vzdáleno od Darné. Záplavy ještě více poničily infrastrukturu už dříve zdevastovanou občanskou válkou, distribuce potravin, vody či léků je proto v oblasti velmi obtížná.

Pokud se lidé rozhodnou z Darné odejít, musí projít přes oblasti, kde se při povodních rozptýlily nášlapné miny pocházející z občanské války, a riskovat tak smrt.

Počet obětí zůstává nejasný. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo nejméně čtyři tisíce lidí, starosta města Darná se obává, že jich bude až 20 tisíc.

VIDEO: Libye a Maroko se vyrovnávají s rozbouřenými živly

Tagy: