Symbol katastrofálních záplav v Libyi. Mrtvé do masových hrobů ukládá ve zničeném městě bagr

Záplavy na východě Libye mají podle místních úřadů již přes tři tisíce potvrzených obětí. Značná část mrtvých byla zaznamenána ve statisícovém městě Derna, kterým se v neděli přehnala řeka podobná tsunami, a to po protržení nedalekých přehrad ve vyšší nadmořské výšce. Na místě stále probíhají rozsáhlé záchranné akce, které výrazně komplikuje nejistá politická situace v zemi. Představitelé východní správy země tvrdí, že tragédie je zcela nad jejich hospodářské možnosti. O rozsáhlé zkáze informuje web BBC.

Úřady v přístavním městě Derna uvedly, že nejméně 2 300 lidí zemřelo v souvislosti s bleskovými záplavami, které se podobaly tsunami a které nastaly po protržení hráze během bouře Daniel, píše web BBC. Nezastavitelná voda se prohnala v nočních hodinách všemi ulicemi města a způsobila zkázu biblických rozměrů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící záplavy v Libyi: Města smetly přívaly vody, mrtvých může být až deset tisíc

Ráno tak čekal na vyslané záchranné jednotky výjev absolutní destrukce. Čtvrtě byly zaplavené blátem, sutinami a vraky zničených aut.

V zemi se stále pohřešuje na 10 tisíc lidí. Obětí v této oblasti tak může být i mnohem více. Záchranáři žádají o pomoc každého, kdo má elementární zdravotnické vzdělání, aby do zničeného města dorazil a pomohl s odklízením škod či pátráním po zmizelých.

„Vyzýváme všechny mladé Libyjce, ale i každého, kdo vlastní titul ve zdravotnictví či má s tímto oborem jakoukoliv zkušenost, aby do Derny přijel,“ řekl pro agenturu Reuters dobrovolník na místě Mohammed Qamaty. „Máme zoufalý nedostatek zdravotních sester. Potřebujeme nutně pomoct.“ Nalezená mrtvá těla byla převezena do masových hrobů na hřbitovech, kde s nimi manipulují bagry.

Mezi země, které se zavázaly vyslat humanitární pomoc do zasažených míst, patří USA, Katar, Německo, Írán, Itálie či Turecko. Ministr zdravotnictví východní správy Libye Othman Abduljaleel uvedl pro agenturu AP telefonicky z místa, že míra destrukce je zcela zaskočila. „Tragédie je skutečně rozsáhlá. Škody přesahují hospodářské možnosti města i celé vlády,“ sdělil.

Záchranné akce komplikuje politický chaos

Od svržení diktátora Muammara Kaddáfího se země zmítá v politickém chaosu. K záplavám došlo na území Libye, nad kterou vládne východní správa. Ta se na rozdíl od představitelů v hlavním městě Tripolisu netěší mezinárodnímu uznání.

Navzdory rozkolu však vláda v Tripolisu vyslala letadlo se 14 tunami zdravotnického materiálu, pytli na mrtvoly a více než 80 lékaři a zdravotníky. Ve městě si v minulosti vybudovali základnu radikálové z organizace Islámský stát. Nazpět město dobyly jednotky Libyjské národní armády pod velením generála Chalífa Haftariho. Ten je spojencem východní správy.

Podle něj představitelé aktuálně vyhodnocují rozsah škod a dělají vše pro to, aby došlo k obnovení dopravy a dodávek elektřiny. V takových podmínkách by byla práce záchranářů značně usnadněna.

Jaké jsou rozsahy škod po masivních záplavách v Libyi? Podívejte se v reportáži:

Tagy: