Nové svědectví o Kennedyho smrti: Agent zpochybňuje magickou kulku, střelců mohlo být víc

Nová kniha Paula Landise, bývalého agenta ochranky někdejší první dámy USA Jackie Kennedyové, rozbíjí teorii takzvané „magické kulky“. Ta se opírala o závěr, že prezidenta Spojených států Johna F. Kennedyho a guvernéra Texasu Johna Connalyho měla zasáhnout stejná střela. Podle Landise to není možné, protože kulku prý našel on na zadním sedadle limuzíny. Na přední sedadlo, kde seděl guvernér, se tedy tato kulka nemohla dostat. Pokud by se jeho výpověď ukázala jako pravdivá, mohla by zpochybnit závěr vyšetřování, že Lee Harvey Oswald byl jediným atentátníkem.

Nyní 88letý Paul Landis před šesti dekádami působil v ochrance manželky prezidenta Kennedyho a první dámy Jackie. V její blízkosti byl také 23. listopadu 1963, kdy byl na Johna Kennedyho spáchán atentát. Ve své nové knize zpochybňuje takzvanou „teorii magické kulky“.

ČTĚTE TAKÉ: Boháč, konspirátor a hinduista v jednom. Divoká karta amerických voleb, co nefandí Ukrajině

JFK byl zasažen několika ranami do hlavy a krku. Jedna ze střel zasáhla do zad také guvernéra státu Texas Johna Connalyho, který seděl před prezidentem. Warrenova komise, která měla za úkol vyšetřit okolnosti atentátu, konstatovala, že kulka, která zasáhla šéfa jižanského státu, byla ta samá, která předtím trefila prezidenta do krku.

Tento závěr byl podle Sky News vynesen proto, že projektil byl nalezen na nemocničních nosítkách Connalyho. Tento závěr vešel ve známost jako „teorie magické kulky“. Závěr Warrenovy komise však téměř 60 let po atentátu v Dallasu Landisova výpověď zpochybňuje.

Bývalý agent totiž tvrdí, že to byl on, kdo tuto kulku nalezl. Po příjezdu do nemocnice ji prý objevil na sedadle, kde seděl Kennedy, a proto ji dal na jeho nosítka. Podle jeho názoru do sebe musela nosítka s prezidentem a guvernérem narazit, v důsledku čehož se kulka přemístila z Kennedyho lůžka do lůžka Connalyho. Proto byl poté Warrenovou komisí vynesen chybný závěr.

„Byl to důkaz, to jsem si hned uvědomil. Velmi důležitý důkaz. Nechtěl jsem, aby zmizel nebo se ztratil,“ řekl Landis deníku The New York Times k důvodu, proč kulku položil na prezidentova nosítka.

Oswald nemusel být jediným střelcem

Pokud by se Landisova výpověď ukázala jako pravdivá, mohla by mít značné důsledky. „Pokud se kulka, kterou známe jako magickou, zastavila v zádech prezidenta Kennedyho, znamená to, že hlavní teze Warrenovy zprávy, tedy teorie o jediné kulce, je chybná,“ uvedl právník a autor historických knih James Robenalt.

Pokud Texaského guvernéra zasáhla jiná kulka, velmi pravděpodobně ji nevypálil Lee Harvey Oswald, považovaný za jediného pachatele atentátu. Nebylo by totiž prý téměř možné jeho zbraň tak rychle znovu nabít a vypálit.

„Pro všechny agenty byla situace tehdy dost stresující,“ sdělil Landis americké CNN, proč o kulce neřekl nadřízeným krátce po atentátu, ani v následujících desetiletích. Landis nebyl vyslýchán ani v rámci Warrenovy komise. Uvedl, že se bál, že se zhroutí „a udělal by tajné službě ostudu“.

Tagy:
atentát kniha Texas John Fitzgerald Kennedy výpověď USA agent kulka ochranka Lee Harvey Oswald Jacqueline Kennedyová Onassisová Warrenova komise James Robenalt Paul Landis teorie magické kulky