Zázraky se dějí: Žena přežila pod sutinami 222 hodin. Od úterý se podařilo zachránit 10 lidí

Záchranářům se dnes podařilo v turecké provincii Kahramanmaraş vytáhnout ze sutin živou dvaačtyřicetiletou ženu. Stalo se tak 222 hodin po zemětřesení, uvedla agentura Reuters. Obětí si zemětřesení z minulého týdne v Turecku vyžádalo přes 35 tisíc. V Sýrii jsou počty nejisté, agentura Reuters informuje o 5 800 mrtvých.

V úterý pozdě večer se záchranářům podařilo vytáhnout ze sutin sedmasedmdesátiletou ženu, která strávila pod troskami 212 hodin. V úterý se podařilo zachránit celkem deset lidí.

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii v úterý vystoupal na nejméně 40 tisíc. V úterý večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v jeho zemi zahynulo kvůli zemětřesení přes 35 400 lidí. V Sýrii, kde otřesy zasáhly oblasti kontrolované vládou v Damašku i povstalci, agentura Reuters uvádí na základě informací od vlády a OSN 5 800 obětí. Rozsáhlé jsou v obou zemích i škody na majetku.

ČTĚTE TAKÉ: Pod Erdoganem se kýve židle. Pomůže mu zemětřesení v Turecku, nebo bude jeho zkázou?

Český tým záchranářů nadále pracuje ve dvou přidělených sektorech. Těžká technika podle mluvčího českých hasičů Jakuba Kozáka pomohla se sundáním jednotlivých panelů, a tak se záchranáři dostávají do nižších pater.

„Evidujeme za dobu nasazení už 66 vyproštěných mrtvých lidí, spolu s námi je v Adiyamanu nasazeno dalších devět záchranných týmů,“ uvedl Kozák. Počet zachráněných se podle něj nezměnil. Už dříve vyprostili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Kozák uvedl, že v Adiyamanu jsou některé cesty stále uzavřené a slouží pouze pro záchranné práce nebo odvoz sutin. Elektřina a voda nadále není dostupná. Pro zajištění bezpečnosti byla ve městě nasazena armáda a policie. „V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí. Týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měli rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce. Český tým se s žádným problémem přímo nesetkal,“ doplnil mluvčí. Někteří zahraniční záchranáři se z Turecka předčasně stáhli kvůli zhoršení bezpečnostní situace.

Záchranáři se do ČR vrátí v pátek odpoledne, měli by přiletět v 15:40 na pražské letiště. Letoun pak bude pokračovat do Ostravy, kde se přistání plánuje na 19:35.

Tagy: