Nejhorší je pach mrtvých těl, už nedoufáme. Abbasová truchlí za blízké v Turecku

Tragické zemětřesení v Turecku a Sýrii osobně velmi zasáhlo moderátorku Lejlu Abbasovou. Pod troskami budov zahynuli nejméně čtyři její blízcí, po dalších dvou se pátrá. Do místa neštěstí vyrazil partner Abbasové, který má v Turecku rodinu. O situaci v katastrofou zasažené zemi informuje moderátorka na svých sociálních sítích, své sledující prosí o pomoc – finanční i materiální.

Sledovat situaci v Turecku a Sýrii bylo pro Abbasovou a jejího partnera Volkana Kaynaka – který je z Turecka – nanejvýš zdrcující. Mezi desítkami tisíc obětí jsou bohužel i jejich blízcí, po dalších se stále pátrá.

„Irem a Ceyda. Poslední dvě z naší rodiny, které jsme stále nenašli. Čtyři další jsou mrtví. 6. den… Už nedoufáme, chceme je alespoň důstojně pohřbít,“ připsala moderátorka v neděli k dojemné fotografii se jmenovanými ženami. Nečinně přihlížet z bezpečí domova tragické situaci v rodné Adaně partner Abbasové nedokázal, a tak do země odcestoval, aby sám pomohl s pátráním po přeživších příbuzných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ničivá síla přírody, která vrací úder. Video ukazuje děsivé záběry po katastrofě v Turecku

„80letý strejda Ali stále sedí před domem, kde se Volkan, další příbuzní a kamarádi prohrabali z 5. do 1. patra. Našli telefon Irem a lékovku Ceydy,“ pokračovala v popisu situace v místě tragédie. „Volkan říká, že nejhorší je všudypřítomný pach mrtvých těl...,“ doplnila.

Jelikož ji zemětřesení silně zasáhlo, žádá své sledující o pomoc. „Spousta z vás poslala finanční a materiální pomoc. Obrovské dík... ale pořád jí není dost. Nejnutnější jsou stany, deky, chemické toalety, plynové hořáky. Proto jsem se rozhodla otevřít sbírku a požádat vás znova o pomoc,“ připsala k příspěvku.

Pomoci můžete i vy

Ve svém nadačním fondu Asante Kenya otevřela speciální účet právě na pomoc potřebným v Turecku. „Číslo účtu je 1211009464/5500, do poznámky napište Turecko nebo uveďte VS 623. V místě se o nákup postará Volkan, vše zdokumentuje, rozdá všem, které potká, doslova. Všichni jsou na tom stejně,“ líčila.

V pondělí Abbasová informovala, že se již podařilo vybrat více než 80 tisíc korun a financí stále přibývá. Osobně se snaží navázat také spolupráce s výrobci outdoorového oblečení a chemických toalet. Své sledující také informovala, že kromě zaslání finančního daru mohou lidé donést materiální pomoc na tureckou ambasáduSeznam potřebných věcí i odkazy na další sbírky pro Turecko a Sýrii naleznete v tomto článku.

Tagy: