„Zázračná“ Ája nepřestává udivovat. Miminko narozené pod sutinami chtějí adoptovat tisíce lidí

Tisíce lidí po celém světě nabízejí, že adoptují syrské děvčátko, jež se narodilo pod troskami zničeného domu po zemětřesení v syrském Džindirasu. Holčička přežila jako jediná z celé její nejbližší rodiny, proto dostala jméno Ája, což v arabštině znamená „zázrak“. Jméno se k ní hodí, protože přežila více než 10 hodin zavalená sutinami. Nyní se našel její prastrýc, který se holčičky ujme, jakmile bude propuštěna z nemocnice.

Když záchranáři našli malou Áju, byla ještě spojená pupeční šňůrou se svou mrtvou matkou Afrou Abu Hadiyou, která zemřela při pondělním zemětřesení se svým manželem a dalšími čtyřmi dětmi. „Během vyprošťování jsme uslyšeli hlas. Vyčistili jsme prach a našli dítě s neporušenou pupeční šňůrou. Tu jsme jí přestřihli a následně ji jeden bratranec odvezl do nemocnice,“ řekl agentuře AFP bratranec holčičky Khalil Al-Suwadi.

Děvčátko se nyní léčí na dětském oddělení v nemocnici nedaleko města Afrín. Podle lékařů holčička utrpěla modřiny, tržné rány a podchlazení. Její stav se ale každým dnem zlepšuje, uvedl podle The Guardian ošetřující lékař Hani Maarouf.

ČTĚTE TAKÉ: Desetiletá Judy přežila v sutinách a mrazu šest dní. Psí pátrači z Česka označili další místa

Záběry z její neuvěřitelné záchrany se rychle rozšířily na internetu a přitáhly obrovskou mezinárodní pozornost. Tisíce lidí poté projevili zájem o její adopci. Lékař a ředitel nemocnice Khaled Attiah, který se nyní o holčičku stará se svou manželkou, ovšem nabídky adopce odmítl. „Nikomu teď nedovolím, aby ji adoptoval. Dokud se jí neujme její vzdálená rodina, budu se k ní chovat jako k vlastní,“ uvedl.

Pár dní po zemětřesení se objevil Ájin prastrýc Salah Al-Badran, který se rozhodl, že se jí ujme, přestože jeho dům byl také zničen při pondělní katastrofě. „Otec dítěte byl můj bratranec, nejbližší člověk a více než bratr. Celá jeho rodina zemřela, manželka, děti a sestra. Nikdo z nich nezůstal kromě této holčičky, kterou budu vychovávat,“ řekl v reportáži televize Al-Arabiya. Al-Badran také prozradil, že má v plánu holčičku přejmenovat na Afra. „Můj syn mě požádal, abych ji pojmenoval Afra po její matce,“ dodal.

Podle specialisty UNICEF na nouzovou komunikaci Joea Englishe by k adopci nikdy nemělo dojít bezprostředně po mimořádné události. „Dokud nebude možné ověřit místo pobytu rodičů dítěte nebo jiných blízkých rodinných příslušníků, má se za to, že žijí,“ řekl  americké stanici CNN. „Je třeba vynaložit veškeré úsilí na to, aby se děti spojily s jejich rodinami, je-li to vhodné, pokud je takové sloučení v jejich nejlepším zájmu,“ pokračoval.

Ája je jedno z mnoha dětí, které osiřely v důsledku pondělního ničivého zemětřesení v Sýrii a Turecku. Ty jsou podle humanitárních pracovníků nyní velmi zranitelné. „Statisíce jich jsou nyní bez domova a některé budou odloučené od svých rodin, což zvyšuje riziko jejich vykořisťování nebo zneužívání,“ varoval  podle webu Express Johan Mooij, ředitel World Vision Syria Response. „Bohužel existují lidé, kteří zranitelnost těchto dětí využijí v době, kdy nejvíce potřebují podporu a ochranu,“ pokračoval.

Tagy: