Zbraň Baldwinovi vybrala nezkušená zbrojířka. Odskákat to prý mohl už Nicolas Cage

Alec Baldwin

Na place prý neměla co dělat, chyběly jí zkušenosti. Tak svědci hovoří o čtyřiadvacetileté Hannah Gutierrez-Reedové, která během natáčení westernu Rust zastávala funkci zbrojířky. Tragédie hrozila už během vzniku jiného filmu a problém mohl mít Nicolas Cage.

Čtyřiadvacetiletá Hannah Gutierrez-Reedová pracovala jako zbrojířka při natáčení snímku The Old Way, v němž hlavní roli hraje Nicolas Cage. Jde rovněž o western, do kin má jít příští rok. Gutierrez-Reedová ale měla podle svědků se zbraněmi na place zacházet „nedbale“ a „zvláštně“. Jeden ze zdrojů pro portál The Daily Beast uvedl, že podala střelnou zbraň 11leté herečce, aniž by ji řádně zkontrolovala.

„Byla trochu nedbalá, co se týče práce se zbraněmi. Každou chvíli s nimi mávala všude kolem. Několikrát je nabíjela způsobem, který jsme považovali za nebezpečný,“ řekl zdroj, který pracoval na natáčení filmu The Old Way. „Zbraň nabíjela na zemi, kde byly kamínky, a neviděli jsme, zda kontroluje, jestli se do hlavně něco nedostalo,“ dodal zdroj.

Vycvičena otcem

Sama Gutierrez-Reedová ovšem před časem v jednom z rozhovorů přiznala, že si na práci zbrojířky pro western The Old Way příliš nevěřila. „Tu práci jsem málem nevzala, protože jsem si nebyla jistá, jestli jsem už na to připravená. Ale nakonec to šlo všechno hladce,“ citoval Gutierrez-Reedovou portál Daily Mail.

Mladá zbrojířka se přitom mohla učit od nejlepších. Do světa zbraní a zacházení s nimi byla podle portálu The Daily Beast zasvěcena svým otcem Thellem Reedem, který dříve pro Hollywood jako konzultant pro zbraně pracoval.

Jenže ani výcvik od takového profesionála zřejmě nebyl dostatečný. Také při natáčení westernu Rust, v němž k nešťastné události došlo, se s Gutierrez-Reedovou měly vyskytnout problémy. „Všichni jsme na něho naléhali, že takovíto lidé by tu být neměli,“ uvedl další zdroj, podle něhož lidé ze štábu své pochybnosti o její kompetentnosti sdělili asistentu režie Daveu Hallsovi.

Vinu nese možná i Baldwin

Jak se později tragicky ukázalo, upozornění vyslyšena nebyla. Alec Baldwin zmáčkl spoušť, když byl Hallsem ujištěn, že jde o takzvanou chladnou zbraň. K fatální události se později vyjádřili také bezpečnostní experti. „Ať už je zbraň nabitá, nebo ne, nikdy se nemíří na jiného člověka,“ řekl deníku The New York Post hollywoodský odborník na střelné zbraně Bryan Carpenter ze společnosti Dark Thirty Film Services.

Bývalý filmař a exčlen amerického národního střeleckého týmu Peter Lake svalil vinu na Baldwina. „Alec Baldwin nese odpovědnost na všech úrovních. Vypadá to pro něj velmi špatně. Kapitán Titaniku měl alespoň tolik rozumu, že šel ke dnu s lodí,“ sdělil Lake.

Právnička z Nového Mexika a bývalá státní a federální prokurátorka Erlinda Johnsonová uvedla, že herci hrozí možná trestní odpovědnost za neúmyslné zabití. „Jediné, co musí stát prokázat, je, že se účastnil zákonného, ale nebezpečného jednání a nejednal s náležitou opatrností. To je to, co musí stát prokázat pro neúmyslné zabití, což je trestný čin čtvrtého stupně s maximální sazbou až 18 měsíců vězení,“ popsala Johnsonová.

V sobotu večer se konala oficiální pieta za zesnulou kameramanku, vzpomínali při ní hlavně její kolegové:

Tagy: