Průlom v kauze Baldwin: Střílel někdo ze zbraně před natáčením jen tak pro zábavu?

Zbraň, se kterou herec Alec Baldwin nejspíše nedopatřením zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou, byla podle nových informací použita ještě před natáčením. Dokonce není vyloučené, že ji členové štábu nabili ostrými náboji a pro zábavu z ní stříleli mimo oficiální prostor natáčení. V sobotu večer se také konala oficiální pieta za zesnulou kameramanku, vzpomínali při ní hlavně její kolegové.

Tragédie, která šokovala celý svět, se stala ve čtvrtek během natáčení amerického westernu Rust v Novém Mexiku. Známý americký herec Alec Baldwin zastřelil hlavní kameramanku Halynu Hutchinsovou a postřelil režiséra filmu Joela Souzu. V rekvizitní zbrani se totiž nacházel jeden ostrý náboj, nikdo ale zatím netuší, jak se do pistole dostal.

Nové informace, které zveřejnily weby TMZ a The New York Post, ovšem možná nabízejí zásadní rozuzlení případu. Zbraň prý před natáčením používali členové štábu. Několik zdrojů spojených s produkcí filmu Rust americkým webům sdělilo, že zbraň byla použita na neformálních setkáních mimo pracovní dobu. Personál si zkrátka střílel jen tak pro zábavu.

Další nejmenovaný zdroj, který se rovněž účastnil natáčení, potvrdil, že policisté našli ostré a slepé náboje uložené na stejném místě. Jelikož není vyloučené, že pracovníci stříleli ostrými náboji, mohlo snadno dojít k osudné záměně.

Se zbraní manipulovali minimálně tři lidé. Zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, asistent režie Dave Halls a jeden zatím neidentifikovaný pomocník, který jen pár hodin před incidentem nahradil nespokojené členy původního týmu. „Zbraň je bezpečná,“ řekl asistent režie Dave Halls a podal ji Baldwinovi. Ani on prý nevěděl, že je nabitá ostrými náboji, píše web Daily Mail. O několik vteřin později herec namířil na kameru a stiskl spoušť.

Baldwin zacházel se zbraní špatně, tvrdí expert

„Ať už je zbraň nabitá, nebo ne, nikdy se nemíří na jiného člověka,“ řekl deníku The New York Post hollywoodský odborník na střelné zbraně Bryan Carpenter ze společnosti Dark Thirty Film Services.

Z bezpečnostních důvodů se všemi ostrými střelnými zbraněmi používanými při televizních a filmových produkcích obvykle míří na atrapu, nikoli na vybavení, herce nebo štáb, poznamenal Carpenter, jehož firma se sídlem v New Orleans pracovala na natáčení desítek televizních a filmových produkcí. „I když nejsou zbraně nabité, chovejte se k nim, jako by byly,“ dodal.

V sobotu se v ulicích města Alebaquerque konala smuteční pieta za zesnulou kameramanku. Akci zahájili houslisté ponurou hudbu. „Budeme mít spoustu času soustředit se v budoucnu na to, kdo a proč to udělal. Dnes večer se soustředíme na něco jiného,“ řekl jedna z organizátorek akce Rebecca Rineová.

Lane Luper, člen kameramanského týmu Hutchinsové, rovněž přednesl projev plný emocí. „Měl jsem opravdu velké štěstí, že jsem s ní mohl pracovat. Byla jednou z nejtalentovanějších a nejlaskavějších umělkyň,“ řekl Luper a marně se snažil zadržet slzy.

Zdrcený je i český producent, který na snímku spolupracuje

Baldwin se ke zdrcující události vyjádřil v pátek. „Neexistují slova, která by popsala můj šok a smutek v souvislosti s tragickou nehodou, jež připravila o život Halynu Hutchinsovou, manželku, matku a naši kolegyni, ke které jsme měli hluboký obdiv. Plně spolupracuji s vyšetřovateli na objasnění toho, jak k této tragédii došlo,“ napsal herec na Twitteru.

Ze situace je zdrcený i český producent Petr Jákl, který na tvorbě filmu spolupracuje. „Celý den mi zvoní telefon. Mluvil jsem se svými kolegy v Americe, kteří jsou stejně jako já spoluproducenty toho filmu. O situaci teď nemůžeme příliš mluvit. Na druhou stranu myslím, že to, co říkají média, je pravda. Byla to nešťastná nehoda, je to obrovská tragédie. Snažíme se to teď řešit spíš z lidského pohledu,“ řekl Jákl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: