Zbytečný odpad zapleveluje přírodu, roušky lidé odhazují v lesích i parcích

Desítky fotografií použitých jednorázových roušek na lesních cestách, na větvích nebo v parcích či ulicích dostávají organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko v rámci jejich vlastní výzvy. Jejím cílem je upozornit na rozsah znečištění odpadem, který může být pro ostatní nebezpečný.

„V době, kdy se u nás COVID-19 šíří stávajícím tempem, je taková lhostejnost některých lidí šokující. Mnoho dobrovolníků z akce ze své vlastní iniciativy při výletech a cestách vždy nějaký ten odpadek sebere, rouškám se ale ovšem kvůli bezpečnosti musí vyhnout,“ popisuje Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody, která je zároveň koordinátorkou projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Od našich dobrovolníků a mapovatelů dostáváme od konce září nemilé zprávy o nových odpadcích ve městech, obcích a při...

Posted by Český svaz ochránců přírody on Thursday, November 12, 2020

Jednorázové roušky jsou buďto z viskózy (zdravotnické), anebo z plastu. V prvním případě se po čase rozloží, ve druhém se však pouze rozpadnou. „Ty mikročástice nás mohou strašit dlouho. Každopádně je obojí zbytečný odpad, do kterého se mohou zvířata zamotat nebo ho sníst,“ upozorňuje Landová. Lidem jejich sběr nedoporučuje, jedinou možností, jak záplavu roušek v přírodě zastavit, je podle ní prevence samotného vzniku takového odpadu. To znamená roušky neodhazovat, v lepším případě pak používat textilní, které se po převaření mohou použít opakovaně.

Úklid Česka se v uplynulých letech konal vždy na jaře a na podzim. Kvůli pandemii se však letos odehrál jen podzimní úklid, na který se sice přihlásil rekordní počet lidí, avšak oproti loňsku se podařil uklidit jen zlomek republiky. Kateřina Landová si však od úklidových akcí v příštím roce slibuje nápravu. Na řadu pak přijdou i několik měsíců staré jednorázové roušky. „Pokud se ta situace bude pozitivně vyvíjet, tak na nás nejspíš roušky počkají do jara, kdy bude akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Až sleze sníh, tak na nás určitě vykouknou hříchy minulého roku, tím jsem si jistá,“ říká koordinátorka projektu.

Tagy: