Zdechovský: Další faul od STAN. O zmocněnci pro euro se vláda dozvěděla přes internet

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) rozvířil jmenováním Petra Zahradníka jako zmocněnce pro euro další vládní spor. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil, že jmenování zmocněnce pro přijetí eura nebylo koalicí předjednáno a vláda se o tom dozvěděla na sociální síti X. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) zase hovoří o předvádění svalů v koalici. Podle mluvčí Dvořáka Veroniky Lukášové však není pravda, že by se členové vlády o jmenování dozvěděli na internetu.

„Nejde tady ani o Petra Zahradníka, kterého osobně považuji za odborníka. Ale je to další faul ze strany STAN. Vláda by se o takovém kroku neměla dozvídat z tweetů jednoho z ministrů,“ napsal na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: V Karviné jsem si musel dát panáka slivovice, řekl Rakušan. Fialu bych vzal na debaty klidně s sebou

V další debatě dodal, že takovému kroku mělo předcházet jednání koalice. „U důležitých personálních záležitostí je vždy diskuse na K5. Určitě to mohl pan ministr poslat dopředu,“ napsal. Mluvčí ministra Lukášová však pro CNN Prima NEWS uvedla, že byli členi vlády upozorněni v pondělí ráno ještě před zveřejněním na sociálních sítích.

Ostře se k hnutí STAN vyjádřil také ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Nejde o euro jako takové. Jde o předvádění svalů v koalici a testování, kam až může STAN vůči premiérovi a ODS zajít. K věci samotné – představa, že svobodná a vyvážená diskuze o jakémkoliv tématu vyžaduje státního úředníka, je pro mě jako svobodomyslného člověka děsivá,“ napsal na sociální síti X.

Piráti zase prosazují obsazení pozice skutečného vládního koordinátora pro euro, který by měl podporu všech koaličních stran. Uvedl to předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Ministr Dvořák obsadil pozici svého poradce pro přijetí eura, nikoliv však pozici vládního zmocněnce. Tento krok byl bez jakékoliv komunikace v koalici. Jako lidovci tedy podporujeme dohadovací řízení, ale především hledání společného racionálního postupu na úrovni celé vlády,“ uvedl zase lidovecký předseda Marian Jurečka.

Ministr pro evropské záležitosti Dvořák v pondělí jmenoval svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura ekonoma Petra Zahradníka. O možném obnovení funkce národního koordinátora pro euro některé vládní strany začaly hovořit poté, co se mimo jiné po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla o případném přijetí společné evropské měny začalo více diskutovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Návrhu na zřízení zmocněnce již v lednu na konferenci s názvem 20 let tvoříme Evropu oponovala místopředsedkyně poslanců ODS Eva Decroix. „Vůbec nevím, proč bychom měli zřizovat v tomto okamžiku další funkci,“ řekla. Například do portfolia ministra pro evropské záležitosti podle ní euro určitě patří. „Nejsem si úplně jistá, že rozsah toho, co je v tomto volebním období nutné udělat ve vztahu k euru, by byl takový, že by to vyžadovalo samostatnou funkci,“ dodala.

Podle stínového ministra hnutí ANO Karla Havlíčka je jmenování důkazem, že Fiala ztrácí kontrolu nad vládou. „Ministr pro EU se mu vysmívá, když navzdory stanovisku vlády zřídí zmocněnce pro euro,“ uvedl. Fiala není lídr a bojí se i vlastního stínu, konstatoval Havlíček. „V opačném případě by už ministr nebyl na svém místě. Pokud nechce být (Fiala) směšný, musí razantně jednat,“ doplnil.

Jmenování komentovali také někteří experti. „Je to samozřejmě od Martina Dvořáka chvályhodné, ale nemyslím, že je to dobrá volba. Zmocněnec pro euro by měl být hlavně mediálně zdatný lobbista a v podstatě influencer a ne akademik, kterého někdy těžko chápou i lidé z branže. Ale dejme mu šanci a uvidíme,“ vyjádřil se k jmenování komentátor Petros Michopulos na sociální síti X.

Ministr vnitra Vít Rakušan zřízení pozice zmocněnce ocenil. STAN podle svého předsedy a zároveň vicepremiéra dělá vše pro to, aby Česko splnilo formální kritéria pro přijetí eura. „Zároveň tu ale dlouho chyběla seriózní, vyvážená a věcná debata o euru, o jeho přínosech i rizicích. Chyběla tu autorita, která by takovou debatu moderovala. Petr Zahradník takovou autoritou je,“ dodal Rakušan.

Tagy: