Rakušan: V Karviné jsem si musel dát panáka slivovice. Fialu bych vzal na debaty klidně s sebou

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rozvířil vody svým videem, kterým de facto útočí na vládní koalici. Následně vyrazil na značně emotivní debaty s veřejností do Karviné a Sokolova, další města budou následovat. Čeho chce těmito kroky dosáhnout? Nebojí se, že rozklíží pětikoalici, a jaké má z debat pocity? O tom ministr hovořil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Váš výrok o ČEZ, to nebylo moc dobré. Jak se to stane, že řeknete, že vláda chce odkoupit ČEZ, a hned potom uvedete, že to není pravda?
Atmosféra na debatách je poměrně bouřlivá. Otázky, které tam padaly, se týkaly energetiky a ČEZ. Během energetické krize o tom vláda opravdu diskutovala. Byl to můj omyl, řekl jsem to špatně. Ještě na místě jsem své vyjádření upřesňoval a hned jsem vydal prohlášení, že v současné době vláda o ničem takovém nejedná. Omluvil jsem se, omluvil jsem se i partnerům z vlády. Večer jsem to uvedl na pravou míru. Nic víc jsem s tím udělat nemohl.

Mohlo by vás zajímat: Rakušan si zahrává a škodí vládě, míní politologové. Podle nich obětuje i miliardy z ČEZ

Exministr Karel Havlíček (ANO) v naší televizi řekl, že je možné, že jste nemluvil pravdu, nebo prozradil neveřejnou informaci. Není to tedy tak, že o tom vláda za zavřenými dveřmi jedná a vám to ujelo?
To v žádném případě není pravda. Neprozradil jsem žádnou neveřejnou informaci.

Cena akcií ČEZ po vašem výroku kolísala až skoro o tři desítky korun. Jak se vám to sledovalo?
Díval jsem se na výsledek na konci dne a bylo to v rámci běžného výkyvu. Svůj výrok jsem velmi brzo a rázně dementoval i z tohoto důvodu.

Vaši kolegové z koaličních stran vám za výjezdy do hospod úplně netleskají. Proč okopáváte kotníky svým politickým partnerům?
Neokopávám. Pokud sledujete obsah debat, tak spoustu věcí, které vláda udělala, hájím. Ocenil jsem přístup vlády v zahraničně politických otázkách v ne úplně příznivém prostředí. Pochválil jsem ministra z jiné strany – šéfa resortu zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), jak zvýšil tlak na zemědělce a dodavatele kvůli cenám potravin.

Určitě se nejedná o nic fatálního, že by se měla pětikoalice rozpadnout.

Ve videu z volejbalové šatny, které debatám předcházelo, jste prohlásil, že to není dobré a že to řeknete Fialovi. Ani tímto vyjádřením neokopáváte kotníky? Nemůžete rozeštvat pětikoalici, která dosud dokázala vystupovat, alespoň navenek, celkem jednotně?
V celém klipu používám slovo „my“. Primárně jsem mířil na STAN, sekundárně na vládu. Určitě se nejedná o nic fatálního, že by se měla pětikoalice rozpadnout. Jen si musíme připustit, že spousta věcí nebyla dobrá – právě i co se týče komunikace. Celé to otevřelo řadu debat, nejen s premiérem ale i s ostatními předsedy K5. Pokud máme mít do budoucna nějaký potenciál a šanci zvrátit nedobré preference a nedobré trendy a zabránit tomu, aby se k moci vrátili populisté a přišla vláda, která nás bude odvádět od liberální demokracie zakotvené na Západ, tak musíme něco dělat. Musíme přinést výsledky, které lidi uvidí. Musíme o nich mluvit. Musíme se zbavit poraženectví – nic jsme neprohráli. Musíme říkat, co jsme udělali dobře, co ještě plánujeme udělat. A ano, můj názor je, že abychom to byli schopni lidem předat, vysvětlit a ukázat, tak musíme vyjet my za nimi.

Proč tedy podle vás v koalici nejsou z vašeho počínání tak nadšení?
Je nás pět stran v koalici, která drží pohromadě, ale zároveň jsme konkurenty. A tenhle formát debat evidentně funguje. Začal jsem ho dělat jako první a asi to budí emoce. Ostatní vidí, že tady je nějaký potenciál našeho růstu. Hájím si stále ten stejný postoj – měli bychom to dělat všichni. Měli bychom jezdit za lidmi. Měli bychom jim ukázat, že vláda není špatná, že má výsledky. Musíme to lidem říkat a ne jen reagovat na sociálních sítích.

Takže to není zase tak o lidech. Pravým důvodem, proč jezdíte do regionů, je růst preferencí hnutí STAN.
To není pravda. Pravým důvodem je, abych se dostal k lidem, abych slyšel, co lidé v regionech prožívají a jaký je jejich reálný pohled na to, co vláda dělá. Po každé debatě si sedneme s regionálními politiky, s poslanci, hejtmanem, senátory. Projdeme si všechna témata, která mají pro ten kraj relevanci – co by se mohlo pro lidi udělat, co by se mohlo dát do programu. Tohle je hlavní důvod – dostat se za lidmi. Ale samozřejmě, že každý politik chce uspět. A aby tady mohla zůstat demokratická vláda, tak STAN nemůže mít preference šest procent, ale víc. Pokud dokážu oslovit voliče, kteří by jinak od pětikoalice odešli, a těch je až 700 tisíc, tak je to zcela legitimní.

Nedůvěra ve vládu a zklamání vašich voličů je podle průzkumů agentur velké. Proč nejezdíte na takové debaty už dávno?
To se ptám sám sebe, proč jsme tohle nezačali dělat dřív nebo lépe. Do regionů jsem jezdil. Při každém ministerském výjezdu jsem měl nějaké setkání s občany. Ale většinou tam přišli lidé, kteří nám fandí. Přišli si sednout do útulné knihovny, přišli si popovídat. Ale pokud to rozjedete tak, že debatám dáte provokativní název, marketing a nejdete do uhlazených knihoven, ale do restaurace na sídlišti v Karviné, tak to má úplně jiný efekt a význam.

Jak moc jsou pro vás debaty náročné?
Zcela upřímná odpověď – snadné to není. Před každou debatou jsem byl nervózní a musel si dát panáka slivovice. Po každé té dvouhodinové debatě jsem byl fakt unavený. Narvaná hospoda, která není úplně přátelsky naladěná, výkřiky, vulgární nadávky, vysmívání mých velkých očí od první minuty, co tam vejdu, výzvy k demisi. Člověk si musí dát tři závazky: Vydržet to, nerozčílit se a mluvit nahlas a moderovat to tak, aby to stále ještě byla debata. Myslím si, že jestli mám díky svým někdejším profesím (ať už učitelská nebo starostování) nějakou schopnost, tak že dokážu přečíst atmosféru a přizpůsobit se, aby se diskuse zcela nevyhrotila. Ale pořád je to formát, který mi vyhovuje a který umím.

Komunikace nefunguje, tak pojďme do přímé komunikace, která osloví lidi v regionech.

Co jste si z těch debat doposud odnesl?
Že někteří lidé jsou fatálně zklamáni celým systémem. Tam je ta debata opravdu těžká. Další věc je zklamání voličů, kteří volili pětikoalici. Ptali se mě: Kde jste byli? Proč se bavíte jen s lidmi v Praze? Konečně jste tady. A to ukazuje, že koncept debat v regionech je správný. Ten vzkaz je intenzivní. Člověk zjistí, co vládě dělá největší reputační potíže. Jedna zkratka, která tady pořád vybíhá, je: Okradli jste důchodce. Je to neuvěřitelně silná věta, která se objevuje. Opozice ji používala. Ale není to pravda na základě dat. Za téhle vlády se důchody dostaly na 50 procent průměrné mzdy. Valorizace se nezastavila, jen se zpomalila. Takže díky debatám víme, na co se věcně komunikačně zaměřit.

Chtěl byste, aby jel premiér Petr Fiala na nějakou debatu s vámi?
Vůbec by mi to nevadilo. Ale opravdu nejsem ten, kdo bude říkat jednotlivým ministrům nebo premiérovi, co mají dělat. V obecné rovině jsem řekl, že musíme všichni všemi různými metodami najít cestu, jak se dostat k lidem a věci jim vysvětlovat, i když je to mnohdy nepříjemné. Ale to negativní vnímání vlády přeci musí vést zodpovědného politika k tomu, že něco změní. Komunikace nefunguje, tak pojďme do přímé komunikace, která osloví lidi v regionech. Osloví i voliče pětikoalice a ukáže jim, že jsme schopni s nimi efektivně hovořit. V každém rozhovoru říkám, že klidný konsenzuální styl Petra Fialy vede k tomu, že pětikoalice ve složité době a složitých podmínkách obstála. Vnitřní soulad tady byl, spory se nedostávaly ven a zvládli jsme to. Teď je ale potřeba obrátit naši pozornost ven – k lidem.

Zvládl by premiér takovou debatu v Karviné?
Každý jsme jiný, každý zvládá jiná prostředí, každý v nějakém prostředí působí autenticky. Na druhou stranu jsem Petra Fialu zažil v mnoha okamžicích, kdy byl statečný a třeba spousta lidí ho podceňovala, jak bude zvládat debaty před parlamentními volbami. A zvládal je skvěle. Nebudu ho hodnotit, když jsem ho při takovém výkonu neviděl.

Co za vaší vládou zůstane kromě konsolidačního balíčku? Obecně platí, že co se nestihne předložit v první polovině volebního období, tak už se těžko stihne schválit.
Možná něco není vidět, ale ještě nekončíme. Mnoho věcí je v procesu. I když je nálada lidí na debatách protiukrajinská, tak otevřeně říkám, že to je obrovský úspěch vlády i můj, že se podařilo přijmout 380 tisíc lidí bez stanových městeček s přístupem na trh práce, ke školství, zdravotnictví. Žádný ze systémů nezkolaboval. A není to jen konsolidační balíček.

Co konkrétního tedy ještě uděláte?
Každopádně důchodová reforma. Do toho se žádná vláda nepustila, všichni se tomu vyhýbali. Šli jsme do toho i s nějakým reputačním rizikem. Tohle se dotáhnout může.

To tvrdila každá vláda, že udělá důchodovou reformu. To je takový evergreen. Můžete to  slíbit?
Začali jsme a ty věci děláme. Plán máme. Myslím si, že se to stihne. V oblasti školství budou nové rámcové vzdělávací plány, což je zcela zásadní, aby společnost byla kromě jiného vzdělaná, ale odolná a aby mladí lidé byli připraveni na jiný svět. V digitalizaci se dělá spousta kroků, například e-doklady. Stejně tak digitalizace u volební legislativy – budeme mít registr voličů, který vám umožní kdekoliv po republice vyzvednout si voličský průkaz. Máme nový centrální registr zbraní, nové nástroje pro policii, pro kyberkriminalitu. Kromě toho – a to je pro nás důležité, bychom měli rozhodnout o euru a říct jako vláda, jak to bude. Co si tahle vláda myslí, jaký je silnější názor. A manželství pro všechny. Manželství pro všechny do konce tohoto volebního období musíme dotáhnout k nějakému výsledku. Tahle Sněmovna musí rozhodnout. Od koalice Pirátů a STAN chtěli voliči i důraz na lidskoprávní odkaz.

Další věcí, kterou jste před volbami slibovali, byl boj s dezinformacemi. To se ale také úplně nedaří. Třeba prezident Petr Pavel v Radiožurnálu řekl, že vládní boj proti dezinformacím „je na bodě mrazu“ a koalice nedělá ani „minimum“. Co vy na to?
Souhlasím, že neděláme dost, ale nesouhlasím s panem prezidentem, že se neudělalo vůbec nic. To rozhodně není pravda a beru to spíš jako hyperbolu. Opravdu mu můžu z našeho resortu donést výsledky a analýzu připravenosti České republiky jak čelit dezinformační vlně velkého rozsahu. Máme k tomu speciální tým lidí, kteří se tématu intenzivně věnují. Myslím, že to je od pana prezidenta spíše tlak, že máme na tohle hrozně důležité téma ještě necelé dva roky.

Dezinformace toho nejhrubšího zrna ale zaznívaly často i během vašich setkání v hospodách. Jak se vám to poslouchalo?
Hrozně. Nechci už používat schválně úsloví „boj proti dezinformacím“. Když řeknete, že s něčím bojujete, tak to vyvolává agresi i na té druhé straně. Nebojuji s lidmi, kteří si myslí, že je někdo řízený na dálku nebo že nás očkují z letadel. Mně je jen líto, že nejsme schopni ty věci vysvětlovat. Fámy a lži budou vždy, ale to ještě nemusí znamenat, že to je dezinformace. Ty mají potenciál budit společenskou agresi nebo úmyslně zanášet do společnosti nějakou informaci, která je lživá, neopírá se o fakta, aby se v té společnosti něco pohnulo a změnilo.

Není to právě ale špatná vizitka vaší vlády, že je stále v prostoru plno dezinformací?
Stojím za resortem vnitra. Odvedli jsme obrovský kus práce pro vnitřní bezpečnost. Věnujeme se tomu maximálně, policie začala pracovat jinak. Snažili jsme se o strategickou komunikační kampaň, za kterou si stojíme. Ale abych byl objektivní, musíme ve zbývajících dvou letech lidi přesvědčit, že vláda bere toto téma opravdu vážně. V návaznosti na další témata, která jsme aktualizovali – co přinese do našeho prostoru umělá inteligence, deepfake (realistická falešná videa často s politiky, která mnohdy působí velmi věrohodně; pozn. red.) apod. Třeba ten deepfake, co byl na mě, nazývám „cheap fake“. Na Evropské radě teď byl zástupce Europolu, který ukazoval, co dokáže dobrý software za 25 minut. Pro laika to bylo od reality absolutně nerozeznatelné. Patří to mezi věci, na které se na vnitru připravujeme, ale myslím, že celková vládní odezva a důraz tímto směrem má být silnější.

Vláda má nového poradce pro dezinformace Miloše Gregora. Před časem měl kabinet ještě koordinátora pro boj s dezinformacemi, ale tato pozice byla zrušena. Neplánujete ji obnovit, když sám přiznáváte, že se musí dělat víc?
Nechci, aby to znělo jako zbytečný alibismus, ale tohle je rozhodnutí úřadu vlády. My máme naše struktury připravené, máme na značkách lidi, kteří jsou velmi aktivní. Není to moje kompetence, ale z mého pohledu obsadit tuto funkci a mít silného člověka, který má pod sebou koordinaci jednotlivých resortů, by bylo vhodné. Dezinformace se týkají i školství, průmyslu, obrany či vlády jako takové. V zemědělství mnohokrát zní lži o kvalitě potravin z Ukrajiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr vnitra Vít Rakušan debatoval s občany v Sokolově

Tagy: