Zdechovský k migračnímu paktu: Rakušan se tvářil jako borec a teď tahá za kratší kus provazu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

360° (39)

Od začátku jsem na chyby v migračním paktu upozorňoval, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jeho připomínky jen odkýval a tvářil se jako borec, který ví všechno nejlépe. Ale nyní se ukázalo, že v migračním paktu skutečně chyby jsou. Zdechovský dále nařkl Rakušana z toho, že tahá za kratší konec provazu a jedinou možností při hlasování o paktu bylo zdržet se. Navezl se do něj i v kontextu posledních dní, kdy Rakušanovo hnutí STAN znepokojilo koaliční kolegy.

Zástupci členských států Evropské unie se ve čtvrtek shodli na konečné podobě migračního balíčku. Češi se při hlasování zdrželi, přestože se na jejím dojednávání podíleli za svého předsednictví. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS podotkl, že na chyby v paktu upozorňoval od začátku. „Několikrát jsem proti tomu ostře vystoupil. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) mi potom naštvaně vzkazoval, že jsem dokument nečetl. Tvářil se jako borec, který to ví nejlépe. Nakonec se ukázalo, že neví a že tam opravdu ta slabá místa byla,“ popsal Zdechovský ve studiu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migranti z Afriky terorizují bavorské město. Dívky nemají chodit samy, obchody řeší krádeže

Ministerstvo vnitra zdržení v hlasování vysvětlovalo ústupky oproti předchozím verzím. „Poslední verze migračního a azylového paktu je ve svých navržených reformách současného systému méně ambiciózní, než ČR především v oblasti posílení ochrany vnějších hranic a zrychlení a zjednodušení azylového a návratového řízení očekávala,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Zdechovský si ale stál za svým, že se nyní ukázalo, že měl pravdu. „Věci, na které jsem soustavně upozorňoval, pan ministr odkýval a říkal, že je spokojený. Teď se mu proti tomu asi hlasovalo špatně a jediná varianta, která tam je, je zdržet se,“ nabídl lidovecký europoslanec svůj pohled na věc.

Rakušan si změn musel všimnout

Jedním ze slabých míst je podle Zdechovského administrativní zátěž. „Ztotožnění lidí se nechalo na 12 týdnů, což je absolutní blbost a neskutečně dlouhatánská doba, která pomůže mafii ty lidi sebrat z migračních center a poslat je do Evropy,“ sdělil europoslanec a kritizoval také jakékoliv placení za odmítnutí migranta.

Podotkl, že změn, ke kterým v paktu obecně došlo, si Rakušan musel všimnout. „Jako zkušený politik to musel vědět. Já můžu říct, že jsem to říkal, že jsem na to upozorňoval. Nejsem za to rád, protože se ukázalo, kdo tady umí dělat skvěle politické PR a kdo umí udělat politiku, a bohužel na ty moje slova prostě došlo a pan ministr v tomhle teď tahá za kratší kus provazu,“ narážel europoslanec ve vysílání CNN Prima NEWS na poslední kroky Rakušanova hnutí STAN, které jsou spojovány se začátkem marketingové kampaně před blížícími se volbami, a rozzuřily koaliční kolegy.

Migrační pakt podle Zdechovského nebude fungovat a nevyřeší migrační situaci v Evropě. „Budeme mít čím dál větší problém s migrací a za mě je to škoda a promarněná šance,“ dodal zklamaně.

Odsouhlasený postoj států bloku je definitivní, akt ale musí ještě formálně schválit Evropský parlament.

Tagy: