Zdechovský rozvířil kauzu Kramný: Navštěvuji ho, rodinu proudem nezabil. Ubohost, zní od lidí

Petr Kramný svou ženu a dceru elektrickým proudem nezabil. Tento vzkaz na své sociální sítě umístil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a znovu otevřel kauzu muže, který podle obžaloby a platného rozsudku zavraždil v roce 2013 v egyptském hotelu svou manželku a dceru elektrickým proudem. Důkazy a okolnosti celého případu opět zpochybnil u příležitosti nové pětidílné dokumentární série s názvem Kauza Kramný. Té se věnoval i videopodcast CNN Prima NEWS HLASY ZLOČINU. Lidé Zdechovského za jeho postoj kritizují, ten se však brání tím, že četl spis a případem se zabývá deset let.

V případě, kdy je příběh vraha zfilmován či zpracován jako dokument, se zvedá vlna reakcí – a v kauze Petra Kramného tomu není jinak.

Muž, který podle obžaloby zavraždil v roce 2013 v egyptském hotelu svou manželku a dceru elektrickým proudem, byl v roce 2016 odsouzen k 28letému trestu na základě nepřímých důkazů.

ČTĚTE TAKÉ: Opora Petra Kramného ze soudní síně je po smrti. Proces dopadl na znalcovo zdraví, píše spolek

Vzhledem k tomuto faktu se najdou lidé, kteří vinu Kramného zpochybňují. Jedním z nich je například europoslanec Zdechovský, který s novou dokumentární sérií na sociální sítě napsal, že nečeká změnu v přístupu české justice k případu Kramného. „Možná je ale dobré si připomenout, za jakých podivných okolností a na základě jakých naprosto nesmyslných důkazů byl Petr Kramný odsouzen,“ uvedl.

„Vy už toho nechte. Nejste evidentně schopen rozumět základům práva. Natož spisu,“ reagovala advokátka Klára Long Slámová. Odpověď Zdechovského na sebe nenechala dlouho čekat: „Zato vy musíte žít s pocitem, že je nevinný člověk ve vězení. Ale vám to zřejmě nevadí.“ Slámová odvětila, že „vrah dostal, co si zasloužil – bohužel to nikdy nevrátí život jeho obětem.“

Stejné znění ve 36 větách

Zdechovský dlouhodobě zpochybňuje například způsob, jakým měl rodinu muž usmrtil. „V případu je tolik pochybností, že je nutné se jím znovu zabývat. Vražda elektrickým proudem je vyloučená. V Egyptě žádné stopy po elektrickém proudu ani u jedné z obětí nenašly,“ napsal v dalším příspěvku politik.

Svou podporu Kramnému pak vyjádřil v pátek 19. července nezvyklým způsobem. Na svém účtu na sociální síti X umístil 36 stejných vět s jediným zněním: „Petr Kramný svou ženu a dceru elektrickým proudem nezabil.“

Podle rozsudku Kramný drastickým činem řešil údajně dlouhodobé spory v rodině. Poté, co byl v roce 2016 odsouzen, potvrdil rozsudek také Vrchní soud v Olomouci, Nejvyšší soud i Ústavní soud. Kramný se bezúspěšně pokusil o obnovu řízení.

„Před prvním dílem dokumentu jste začal být bojovník z dvouprocentní strany, která bojuje proti konopí a zdanění tichého vína. Kramný vám preference nezvedne,“ reagoval v komentářích jeden z uživatelů. „Já nebojuji za preference, ale za pravdu. A případem se zabývám deset let, jako jeden z mála pravidelně navštěvuji Kramného. A četl jsem celý spis,“ reagoval Zdechovský.

Právě nejčastější výzvu, kterou lidé pod výše zmíněné příspěvky europoslanci píší, je, aby si spis pročetl. „Kdo nečetl celý trestní spis, nemůže vědět vůbec nic. Hezký den,“ uvedl další z uživatelů.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší herec mezi českými vrahy zabíjel proudem kvůli žárlivosti. Hájil se jako ze scénáře

„Vy jste se musel normálně po**at. Chápal bych, kdybyste třeba stál za odsouzenými vrahy z případu ‚slopné‘. Ale jasně odsouzený lhář a dvojnásobný vrah? Jste ubohý,“ vzkázal například politik a neúspěšný pirátský kandidát do Evropského parlamentu Jiří Knotek.

Na svém profilu následně reakci na Zdechovského rozvinul: „Tomáš Zdechovský se definitivně zbláznil. Mám si pokládat otázku, proč se nechal zmanipulovat dvojnásobným vrahem? Kdo ho oblbne příště? Asi jste to přehnal s hraním stolního tenisu pomocí mozku.“

Chování, které vzbuzuje otázky

Lidé Zdechovského také vyzývají k tomu, aby zveřejnil ke svému tvrzení důkazy. „Jestli máte nějaké nové důkazy o jeho nevině, předložte je soudu a nechovejte se tady jako de**l. Jste ostuda,“ zní další z reakcí.

Navzdory kritické notě, která je v reakcích nejsilnější, se najdou i ti, kteří s europoslancem souzní. „Souhlasím... Celý případ je extrémně podivný, říká to i Spolek Šalamoun,“ napsal jeden z uživatelů.

Mnozí se bez ohledu na rozsudek pozastavují nad chováním Kramného. „Nevím, jak to bylo, ale minimálně chování Kramného po smrti manželky a dcery bylo extra podivné až humusácké. Jinak by bylo dobré to nechat na soudech a policii,“ uvedl další.

Jak zaznělo ve videopodcastu HLASY ZLOČINU, pro mnohé je Kramný „nejlepší herec mezi českými vrahy“. Od začátku případu se pustil do mohutné mediální obhajoby, vystupoval v živých přenosech v televizích, dával rozhovory do bulváru a vždy se snažil být zdrcený.

„Já je nezabil. Byly otráveny. Z těla mi vypumpovali černou vodu, taky mi bylo zle,“ popisoval a působil minimálně pohnutě, byť byl poměrně klidný.

ČTĚTE TAKÉ: České vraždy v zahraničí. Kramného ztrestali doma, Mexiko za rozřezanou ženu udělilo 46 let

„Odborníkům na řeč těla či psychologům se ale jeho televizní výstupy od začátku nezdály,“ uvedl novinář Václav Janata. „Třeba psycholog Karel Svoboda tvrdil, že člověk, který přežije takové trauma, obvykle nekomunikuje s médii,“ popisoval Jakub Kvasnička a dodal: „Pokud podle Svobody rozhovor poskytne a je při něm klidný a vyrovnaný, je to v případě neviny zvláštní.“

Tagy: