Zdivočelé stádo krav trápí řidiče na Trutnovsku. Kovbojové vyrazili na odchyt

Kovbojové odchytávají krávy na Trutnovsku

Že jsou kovbojové jen na Divokém západě? Nyní je lidé mohou vidět i na Trutnovsku. Řidiče tam totiž ohrožuje zdivočelé stádo krav. Kovbojové se tak snaží zvěř na „českých prériích“ odchytnout a redakce CNN Prima NEWS byla u toho.

Tři muži a dvě ženy. Opravdové kovboje mohli lidé potkat v sobotu v údolí nedaleko Dolního Žďáru na Trutnovsku. Ti se tam utábořili s jediným cílem. Vystopovat divoké stádo krav a zvěř odchytit. „Jsou to zdivočelé krávy, které tu zřejmě už tři roky migrují. A problém je jeden jediný – že to tady velice dobře znají,“ řekl kovboj Zdeněk Bernánek.

Potíž je v tom, že krávy ohrožují okolí. Například jedno tele vběhlo řidiči, který jel od Výšinky, přímo před auto. Šofér nedokázal střetu zabránit a zvíře narazilo do boku auta. Tele na místě uhynulo. Policie tak místní varuje. „Řidiči by měli při jízdě na silnici 1/37 mezi obcemi Trutnov a Přítěž a Výšinka dbát zvýšené opatrnosti,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Obavy z následků nemají jen řidiči, ale i místní. „Jsou rozmnožené, divoké, mají telata. Když se tady žene ze stráně celé stádo, tak mám strach. Mám tady dítě, pejska. Lítají všude,“ uvedla jedna z obyvatelek.

Kovbojové mají připravenou pevnou ohradu, kam zvířata budou moci nahnat. „Než jsme přijeli, tak zalezli do lesa. Jsou tam nějaká telata a jeden býk, ale vede to kráva. Jsou opatrní,“ popsal další z kovbojů Petr Hrdlička.

Nejde o první případ

Kovbojové by nejraději chtěli zahnat krávy do ohrady do několika dnů. Jestli se jim to ale podaří, není vůbec jisté. Zodpovědnost za celou problematiku by měl nést majitel stáda. Ten ale zemřel a stále běží dědické řízení, což situaci ještě více komplikuje.

Není to dlouho, co dopravu v Českých Budějovicích komplikovaly tři krávy a jedno tele, které utekly z přívěsu auta poblíž takzvané levobřežní komunikace. Jde o část města mezi obchodním domem Tesco a sídlištěm Vltava. Policie, městští strážníci a hasiči je ale brzy chytili a zvěrolékařka některé uspala. Zvířata se pohybovala mezi panelovými domy. Nikdo se nezranil, nevznikla ani žádná škoda.

Tagy: