Zdravotnictví Prymulu nechtělo, tak očkování řídím já. Ať se mi smějí, řekl Babiš

Prymula a Babiš

PARTIE Terezie Tománkové 3.1.2021

Ministerstvo zdravotnictví podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nechtělo spolupracovat s bývalým šéfem resortu Romanem Prymulou. „Myslel jsem si, že mohl být tváří očkování, ale když ho ministerstvo nechtělo, tak to řídím já,“ řekl premiér v Partii na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Podle předsedy vlády se musíme připravit na to, že počty hospitalizovaných s covidem ještě porostou a je možné, že se dostanou až na sedm tisíc. „V polovině ledna by mohly počty hospitalizovaných začít opět klesat. Nemůžeme veřejnosti nařídit, aby se chovala zodpovědně. Nevím, jak znásilnit všechny občany,“ řekl Babiš v Partii na televizní stanici CNN Prima NEWS, kterou moderovala Markéta Fialová.

Sám sebe považuje premiér za krizového manažera, který dokáže řídit to, jak bude probíhat očkování v Česku. „Mám zkušenosti z krizí, jsem krizový manažer,“ uvedl Babiš, který však původně na pozici zmocněnce pro očkování počítal s bývalým šéfem resortu zdravotnictví Romanem Prymulou. „Domníval jsem se, že Prymula by mohl být tváří očkování. Ale ministerstvo zdravotnictví s ním nechtělo spolupracovat, takže to řídím já. Mohou se všichni smát, i ti, kteří nepostavili ani psí boudu,“ prohlásil předseda vlády s tím, že za očkování přijímá odpovědnost.

Registr k očkování od půlky ledna

Podle Babiše je nyní důležité, aby Evropská komise řekla, jak bude vakcíny rozdělovat. „Bylo slíbeno, že to bude podle počtu obyvatel, doufám, že to tak zůstane,“ zmínil premiér. Marketing vakcinace prý sám neřeší a ani řešit nechce. „Musíme zaočkovat všechny, kteří mají zájem. Věřím, že ostatní, co nemají zájem, to uvidí a budou mít zájem,“ je přesvědčený Andrej Babiš.

V polovině ledna bude podle jeho slov spuštěn centrální rezervační systém pro očkování, do něhož se budou moci nejdříve registrovat lidé starší 80 let, zdravotníci nebo třeba pečovatelé v domovech pro seniory. „Od 1. února se pak do očkovacího systému může přihlásit každý občan. Termín ale dostane podle priority. Kritériem bude věk nebo zdravotní stav,“ prozradil Babiš.

Přednost by měli dostat také policisté, zdravotníci nebo učitelé. „Nemám strach, že by se s pořadím na vakcinaci obchodovalo,“ doplnil premiér.

Tagy: