Zdraží letenky, zvýší se i ceny zájezdů. Musíme splnit ekologické nařízení EU, říká dopravce

Cestování letadlem se v blízké budoucnosti prodraží.

Letenky zdraží

Cestování letadlem se v blízké budoucnosti prodraží. Kvůli nařízení Evropské unie budou totiž aerolinky muset začít pohánět letadla ekologičtějším palivem, které stojí více. Podle odborníků tak éra letenek za nižší stovky korun končí. Zdražování se promítne i do cen zájezdů s cestovními kancelářemi.

Vyšší ceny letenek lze od 1. ledna 2025 očekávat při letech z celé Evropské unie, Velké Británie, Norska a Švýcarska. Hlavními důvody jsou rostoucí ceny paliva a poplatků letištím.

ČTĚTE TAKÉ: Smutný příběh stoleté legendy. Loučení ČSA úspěšného pilota bolí a štve, drsný konec nechápe

„Jde o poplatky za cestujícího na odletu, dále o takzvané hlukové poplatky a poplatky za využívání letištní infrastruktury,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Letiště Václava Havla v Praze Jiří Hannich.

Letecké společnosti už se na tuto změnu připravují. „Poplatek, který je na leteckou dopravu uvalen ze strany Evropské unie, bude skupina Smartwings do cen letenek aplikovat na všechny lety od 1. ledna 2025. Jeho výše se bude odvíjet od délky letu a tarifu, přičemž se má pohybovat v rozmezí od tří do 15 eur za jednosměrnou letenku,“ nastínila mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

Někteří odborníci na cestovní ruch s tímto nařízením EU nesouhlasí. „Trh by měl být svobodný a mělo by být na leteckých společnostech, jaké palivo používají, za jaké ceny jej seženou a jak to promítnou do svých cen,“ poznamenal místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Dodal, že si ale nemyslí, že by zdražení letenek mělo vliv na touhu lidí cestovat.

Zdražení letenek bude mít vliv i na ceny zájezdů cestovních kanceláří. „Když vezmeme celý zájezd, jehož průměrná cena obecně činí 21 tisíc korun, mělo by se zdražení pohybovat zhruba kolem 500 korun na osobu za týdenní dovolenou,“ odhadl pro CNN Prima NEWS mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Ceny letenek budou zřejmě navíc kontinuálně stoupat každým rokem. Další zdražování by mělo přijít v roce 2027, kdy na ně budou uvaleny emisní povolenky pro domácnosti.

Je zdražování nevyhnutelné?

Od příštího roku budou muset dodavatelé paliv pro leteckou přepravu zajistit minimálně dvouprocentní podíl udržitelného paliva, který se má postupně zvýšit až na 70 procent v roce 2050. Podle ekonoma Petra Bartoně se ale zdražování neprojeví na všech letech.

„Je důležité si uvědomit, že vždy hovoříme o průměru, což znamená, že ne každý let zdraží o nějaké pevně dané procento. Zpočátku lze určité zdražení očekávat, protože jde o novinku. S vývojem technologií a poklesem cen přimíchávaných paliv však ceny letenek nemusí růst výrazně,“ vysvětlil Bartoň s tím, že u méně žádaných letů, které mají aerolinky problém naplnit, nemusí dojít dokonce k žádnému zdražení ani nyní.

Podle Bartoně je také možné, že se podíl udržitelného paliva v budoucnu zvýší na 70 procent ještě před rokem 2050. Roli sehraje to, zda investice do vývoje alternativního paliva povedou i ke snižování jeho ceny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dovolená na podzim? Ušetříte a vyhnete se davům, řekla expertka a doporučila destinace

Tagy:
doprava letecká doprava Evropská unie volný čas zájezd České aerolinie produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestování a turismus