Zdražování nekončí. Roztočenou inflační spirálu nelze zastavit, varují ekonomové

Češi přijdou o státní podporu stavebního spoření

Zdražování komodit táhne inflaci k rekordním číslům

Energie, bydlení, pohonné hmoty. Právě zdražování těchto komodit táhne inflaci k rekordním číslům. A ještě není konec. Ekonomové odhadují, že ceny porostou i dál.

Téměř o padesát procent jsou meziročně vyšší ceny zemního plynu. A tím to nekončí: pohonné hmoty zdražily o 44 procent, elektřina o víc než 30 procent, stejně jako tuhá paliva. Ceny tepla a teplé vody jsou vyšší skoro o 18 procent. Ekonomové jsou z rekordní inflace v šoku.

„V České republice se roztočila inflační spirála, kterou nelze zastavit,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podobně hovoří i ekonom Petr Zahradník. „Energie rostly velmi významně loni na podzim a na začátku letošního roku, pak si daly trošku pokoj, ale teď začínají opět vystrkovat růžky,“ říká expert.

A líp podle ekonomů v příštích měsících rozhodně nebude. „Letos se s inflací nedostaneme na jednocifernou úroveň. Nicméně té bychom měli dosáhnout již v příštím roce,“ míní ekonom BH Securities Štěpán Křeček

Jedinou dobrou zprávou posledních týdnů je, že klesá cena zemního plynu na burze. Podle některých odborníků je to ale jen sezonní záležitost, která brzo skončí. „Tento pokles je jen dočasný a jen pro velmi krátké období, do koncových cen se téměř vůbec nepromítne,“ popsal pro CNN Prima NEWS bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček.

Naopak ceny elektřiny v poslední době směřují tam, kam ceny skoro všeho ostatního – tedy vzhůru.

Tagy:
energie byznys ekonomika Lukáš Kovanda Štěpán Křeček inflace energetika Pražská plynárenská Česko Pavel Janeček BH Securities Petr Zahradník pohonné látky TRINITY BANK a.s.