Inflace jako v Rusku? Češi si meziročně připlácí o 16 %, růst táhnou potraviny

Žena s nákupním košíkem v obchodě

Míra inflace překročila 16 procent

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 %, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 %. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace tak zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 %.

Ekonom Lukáš Kovanda uvedl, že česká inflace opět překonala všechna očekávání, inflační spirála se nebezpečně roztočila a nejde zastavit.

„Meziročně hladina spotřebitelských cen v květnu stoupla o rovných 16 %, nejvíce od roku 1993. Silná je i meziměsíční dynamika, činící 1,8 %. Ani takto rychlý růst z měsíce na měsíc prakticky nikdo nepředpokládal. ČNB počítala s tím, že meziročně inflace stoupne o 14,9 %,“ připomněl.

Podle něj je inflace vyšší, než se předpokládalo, zejména proto, že oproti předpokladům nastalo výraznější zdražení potravin a bydlení. „Dramaticky zdražuje mouka, chleba, cukr, oleje, maso, mléko, vejce i máslo. Enormně rostou také ceny bydlení, a to hlavně z důvodu zdražování energií, zejména plynu a elektřiny, ale také tuhých paliv, jako je uhlí a dřevo,“ uvedl několik příkladů.

Potraviny a nealkoholické nápoje v květnu meziročně zdražily o 15,1 %, u bydlení si lidé připlatili hlavně za energie. Ceny zemního plynu byly meziročně vyšší o 49,2 %, tuhých paliv o 30,1 %, elektřiny o 30,8 %, tepla a teplé vody o 17,8 %. Za pohonné hmoty si čerpací stanice účtovaly o 44,3 % víc než před rokem.

Benzin atakuje maxima

„Česká národní banka bude muset v reakci na takto rapidní inflaci markantně zvýšit základní úrokovou sazbu. Na zasedání 22. června tak její bankovní rada patrně rozhodne o navýšení základní sazby o 1,5 %, na 7,25 %. I tak bude obtížné inflaci zkrotit,“ pokračoval Kovanda.

Podotkl, že v červnu inflace dále zrychlí a přiblíží se úrovni 17 %. „Což je mimochodem zhruba míra inflace v Rusku. A to i z důvodu drahých pohonných hmot. Cena benzinu už dnes (v pátek) zřejmě překoná absolutní historicky cenový rekord, 47,26 koruny za litr. A to přesto, že minulý týden došlo na snížení spotřební daně z něj o 1,50 na litr,“ dodal.

Tagy: