Jak se vypořádat s drahými potravinami? Uvařit pro celou rodinu lze levně a chutně

Potraviny v Česku dále zdražují

Skončil čas přebytků a bezmyšlenkového utrácení

Rapidní zvyšování cen dopadá na většinu českých občanů. Kromě energií a pohonných hmot skokově zdražují i potraviny. Nad nákupy i vařením musejí lidé čím dál více přemýšlet a hledat, kde ušetřit. Reportér CNN Prima NEWS si vybral dva pokrmy, které se s pomocí šéfkuchaře snažil uvařit chutně a za rozumnou cenu.

Návštěva supermarketu začíná být pro lidi čím dál víc bolestnější záležitostí. Přesto existuje spousta zaručených tipů, jak se najíst levně a přitom chutně. Na internetu se dá najít mnoho jídel, která uvaříte doslova za pár korun, což si ověřil i štáb CNN Prima NEWS.

Ten na dvou příkladech ukázal, že lze snadno pro celou rodinu uvařit jídlo, jehož suroviny konzument pořídí za cenu pod 200 korun. Reportér toto tvrzení ukázal na smaženém květáku s bramborem a tatarskou omáčkou či na smažené tresce s kaší a limetkou.

Ceny mohou dál růst

„Z jedné hlavičky květáku uděláme čtyři krásné porce. To je 17 až 18 korun za porci takového jídla,“ uvedl šéfkuchař Michal Ulvr. „Treska je jednou z dostupnějších ryb. Čtyřčlenná rodina by se v pohodě najedla. Na jedné porci jsme zhruba ve 40 korunách,“ dodal.

Lidé o úsporných řešeních přemýšlejí čím dál více. Ceny potravin přitom mohou dál drasticky růst. Naprosto fatální by mohlo být odpojení Česka od ruského plynu, jako to Moskva již ve středu provedla Polsku a Bulharsku. Případný výpadek dodávek může podle Potravinářské komory ČR ohrozit samotnou výrobu potravin.

Problémy by měly hlavně pekárny či mlékárny. Rovněž také zpracovatelé masa či masných výrobků. Že jsou ceny energií a potravin vzájemně provázané, upozorňují ekonomové už několik měsíců.

Tagy: