Kadyrovův kůň zmizel ze stáje na Roudnicku. Plnokrevníka někdo ukradl, policie prosí o pomoc

Z hřebčína v Krabčicích poblíž Roudnice nad Labem v noci na sobotu zmizel plemeník Zazou, jehož cena je zhruba 400 tisíc korun, případem se zabývá policie. Majitelem koně je čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, informaci potvrdila Radiožurnálu mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Jeden z nejprestižnějších dostihových hřebců v České republice je podle portálu jezdci.cz součástí zmrazeného majetku čečenského vůdce a blízkého Putinova muže Ramzana Kadyrova.

„Litoměřičtí policisté přijali oznámení o krádeži koně ze stáje na Roudnicku. Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,“ uvedli policisté na svém webu. Po pachateli nyní intenzivně pátrají a žádají o pomoc případné svědky incidentu.

K TÉMATU: Blíží se vzpoura v Rusku? Tvoří se protiputinovský trojlístek, Kadyrov našel nového spojence

„S ohledem na rozhodnutí kriminální policie nesmíme v této věci do doby ukončení vyšetřování poskytovat jakékoliv informace,“ odpověděl majitel stáje Rostislav Kopecký na dotazy redakce CNN Prima NEWS.

„Kadyrov tu má celkem pět koní. Dva chovné a tři závodní,“ potvrdil v roce 2017 v krabčické stáji trenér koní Arslangirej Šavujev pro Seznam zprávy. Jedním z koní čečenského vůdce má být podle portálu jezdci.cz právě plnokrevník Zazou.

Koně se pokoušeli odvézt již před invazí

Kadyrovova stáj byla od roku 2012 registrována u organizace Jockey Club Česká republika. Po ruském vpádu na Krym a vstupu sankcí EU v platnost v roce 2014 české ministerstvo financí omezilo její peněžní toky.

Hřebec celkem absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil, a získal tak přes 1,2 milionu eur (v přepočtu přes 28 milionů korun). Kvůli uvalení sankcí ale Kadyrov nemohl s koněm nijak nakládat. Loni v lednu, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, se dvojice rusky hovořících mužů pokusila Zazou a dalšího Kadyrovova koně z hřebčína odvézt. Upozornil na to Radiožurnál. Majitel stáje ale odmítl koně vydat. „Argumentovali, že je povezou do Polska a že v rámci Evropské unie mohou se zmrazeným majetkem pohybovat,“ uvedl tehdy.

„Jejich jednání bylo nátlakové. Vynucovali si, abychom koně vydali, že to je jejich majetek,“ popsal situaci Kopecký. Ani po jeho odmítnutí však muži okolí stáje neopustili. V dodávce před bránou areálu strávili celkem pět dní. Majitel areálu to popsal jako menší psychologickou válku. „Celá záležitost na nás nepůsobila vůbec dobře. S kolegy jsme byli v té době přesvědčeni, že se něco chystá, něco poměrně vážného,“ vylíčil Kopecký incident, ke kterému došlo necelý měsíc před počátkem ruské invaze.

Kadyrov měl v Česku více koní

K předání zvířete mužům měl Kopeckého nabádat i trenér Kadyrovových koní Šavujev. „Chtěl, aby tito koně za každou cenu odjeli. Jeho názor to prý není, ale je to stanovisko lidí, kteří jsou v Moskvě a kolem pana Kadyrova,“ vysvětlil Kopecký. Sám Šavujev nařčení odmítal. Po začátku války se vrátil zpět do Ruska, v České republice po něm zůstala zadlužená firma, informoval Radiožurnál.

V úterý Radiožurnál řekl, že stát původně zablokoval čečenskému vůdci pět koní. Jeden plemenný hřebec loni uhynul. Právě tento kůň a Zazou měli zřejmě nejvyšší hodnotu. Zbylí tři koně jsou rozmístění u různých chovatelů v Česku, kde jsou ponecháni na dožití. V Krabčicích byl ustájený také další hřebec, kterého ale Kadyrov ještě před uvalením sankcí převedl na jiného majitele. Tento kůň už byl podle Radiožurnálu z Česka vyvezen.

Tagy: