Kreml kvůli incidentu u Moskvy ztrácí podporu. Kadyrov a další požadují radikální kroky

Incident v Brjanské oblasti, během kterého se ruští vojáci měli střetnout s proukrajinskými diverzanty, rezonuje i mezi tvářemi kremelské propagandy. Ti dávají najevo svoji nespokojenost a volají po tvrdé pomstě. Americký institut pro studium války (ISW) soudí, že diverze v pohraničí ještě více vyprovokovala ruské válečné štváče, a to nejen proti Ukrajině, ale také proti Kremlu, který podle nich nedělá ve svém válečném úsilí dost.

Velmi sarkasticky na incident reagoval šéf Vagnerovy skupiny a oligarcha Jevgenij Prigožin, jehož vliv v Rusku za poslední rok vzrostl. Ten reagoval na dotaz médií, zda nešlo o překročení červené linie: „Červená linie? Zdá se, že nám již došla červená barva a místo ní máme hnědou.“ Je jasné, že tak patří do zástupu Rusů, kterým přijdou kroky Kremlu a velení ruské armády nedostatečné.

To je však jen špička ledovce. S extrémním návrhem přišel autoritářský vládce Čečenska a Putinův spojenec Ramzan Kadyrov, který podobně jako Prigožin chce totální válku proti Ukrajině. K útoku se totiž mezitím přihlásili příslušníci Ruského dobrovolnického sboru, což je jednotka bojující jako součást ukrajinských ofenzivních sil. „Zabít je na potkání. Měli bychom se vypořádat nejen s nimi, ale měli bychom přivést ke spravedlnosti i jejich rodiny, které mohou žít v Rusku,“ napsal na sociální síť Telegram.

Rusy dosazený představitel okupovaného poloostrova Krym Sergej Aksjonov pro změnu varoval, že na jím ovládaném území musí Rusové připravit nová bezpečnostní opatření. Jinak kopíroval slova Putina o tom, že Ukrajinci měli provést „teroristický útok na ruské vesnice“.

Mezitím se začali ozývat i ruští váleční blogeři, kteří mnohdy jezdí přímo na Ukrajinu. I oni jsou využíváni coby nástroj kremelské propagandy. Někteří už nevěří síle ruské armády a volají po zřízení nového orgánu nejvyššího velení. Nešlo by prý pouze o věci vojenského, ale i politického a ekonomického charakteru. Na Telegramu se rovněž objevily názory, že Kreml by měl vytvořit komando zabijáků po vzoru Izraele, kteří by se měli postarat o nejvyšší činitele Ukrajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Putinovi pomohl na vrchol, pak se k němu otočil zády. Zemřel politolog Pavlovskij

ISW poukazuje na to, že špičky ruské válečné propagandy jsou z konání Kremlu minimálně rozpačité. Většina nespokojených má zřejmě vztek a jejich cílem může být další vyhrocení konfliktu. „Kreml nemá kapacitu uspokojit požadavky všech těchto ultranacionalistů. Může využít situace k tomu, aby umožnil nová bezpečnostní opatření v Rusku, která by zvýhodnila Putina, aniž by hrozilo, že dojde k nepokojům,“ soudí analytici.

Incident na ruské půdě

Rusko oznámilo, že vojáci tamní národní gardy se během čtvrtka střetli s ukrajinskými diverzními a průzkumnými skupinami, které se dostaly do dvou vsí v pohraniční Brjanské oblasti. Prezident Vladimir Putin prohlásil, že se jednalo o „teroristický útok“ a že diverzanti měli „střílet na civilisty“.

„Skupiny ukrajinských diverzantů pronikly do dvou vesnic, v jedné se zmocnily rukojmí z řad místních obyvatel. Gardisté svádějí s útočníky boj,“ citoval TASS nejmenovaný zdroj ze silových složek. Podle něj si boj vyžádal oběti a zraněné mezi vesničany, Ukrajinci se údajně měli zmocnit až šesti rukojmí.

„Neútočíme na ruské území, Ukrajina vede obrannou válku za osvobození svého území,“ napsal na Twitteru k události poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Mezitím se k diverzi přihlásil zmiňovaný Ruský dobrovolnický sbor, tedy jednotka Rusů, kteří bojují za Ukrajinu. Podle sboru na ruské území nepronikli žádní ukrajinští záškodníci, což je lež kremelské propagandy, ale jeho bojovníci, „aby ukázali krajanům, že mají naději a že svobodní ruští lidé se zbraní v ruce mohou bojovat proti režimu“.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva propaganda Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin