Blíží se vzpoura v Rusku? Tvoří se protiputinovský trojlístek, Kadyrov našel nového spojence

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin si v nedávné době veřejně stěžoval, že Rusko neposkytuje jeho žoldákům dostatek munice a vytváří dvojí metr, kterým přistupuje k paramilitantním jednotkám a konvenční armádě. Teď ale Prigožin otočil a utlumil kritiku směrem k Moskvě. Mezitím se ale rozšířily zvěsti o vzpouře.

Ruská armáda si přivlastňuje naše vítězství. Nemáme munici. Čelíme zradě. V tomto smyslu se ještě před týdnem vyjadřoval směrem ke Kremlu Jevgenij Prigožin, který má pod palcem Vagnerovu skupinu, která bojuje na Ukrajině. Na jeho veřejnou kritiku, která zaplnila titulky mnohých médií, upozornil nezávislý ruský list The Moscow Times.

Prigožin se ale podle všeho v současnosti snaží, aby jeho kritika nevyzněla až příliš útočně směrem k ruské vládě. Americké weby The New York Times a The Wall Street Journal si všimly, že šéf vagnerovců začal svá vyjádření mírnit. A že dokonce poděkoval za to, že tolik potřebnou munici už mají mít žoldáci k dispozici.

K TÉMATU: 15 bodů pro mír. Ruský opozičník Navalnyj zveřejnil z vězení plán konce války na Ukrajině

„V mlhavém oparu, který obestírá ruskou armádu, je ale nemožné vědět, jestli jednotky skutečně munici dostaly, anebo jestli Kremlu došla trpělivost a začal na Prigožina tlačit, aby se choval hezky,“ komentovaly The New York Times.

Tři proti třem

Z rétorické šarvátky každopádně vyplývá, že mezi Prigožinem a ruskou vládnoucí garniturou to zřejmě pořádně skřípe. Šéf vagnerovců býval s Vladimirem Putinem jedna ruka, během války na Ukrajině ale využil toho, že se jeho žoldákům daří lépe než ruské konvenční armádě. Což se vládci Kremlu příliš nelíbí.

Podle amerických zpravodajských služeb bojuje na Ukrajině zhruba 50 tisíc vagnerovců, kteří se soutředí primárně na obklíčení Bachmutu. Před tím vagnerovci dobyli Soledar. I toto těžební městečko se stalo jablkem sváru. Prigožin obvinil ministerstvo obrany vedené Sergejem Šojguem z toho, že nepřiznalo vagnerovcům podíl na obsazení oblasti.

Z dostupných informací proto vyplývá, že v Rusku možná dochází k určitému mocenskému schizmatu. Na jednu stranu se staví Putin, Šojgu a náčelník Generálního štábu Valerij Gerasimov, který v současnosti vede válečné operace na Ukrajině.

Na labilním postu, kde se už protočila řada ruských velitelů, střídal Sergeje Surovikina, který si během občanské války v Sýrii vysloužil pověst krutého vůdce. Právě Surovikin má být naopak spojenec Prigožin, který prohlásil, že pod předchozím velením neměl s municí problém. Upozornil na to list New York Times.

Posledním členem opozičního trojlístku pak má být Ramzan Kadyrov, šéf Čečenska, který se prý vzhlédl v Prigožinově brutálním přístupu k vedení války. Na spojení Kadyrova a Prigožina upozornila katarská Al-Džazíra.

Mezi oponenty Prigožina pak může patřit i zástupce velitele ruských pozemních sil Alexandr Matovnikov. Před časem se na sociálních sítích objevilo video, na kterém Matovnikov tančí nahý. Spekuluje se o tom, že záběry úmyslně vypustil do světa účet spojený s vagnerovci.

Vzpoura v Rusku?

V kontextu dynamických mocenských bojů se objevily spekulace, zda se v Rusku nechystá převrat. Nebo zda se o něj náhodou už někdo nepokusil. S těmito úvahami přispěchal politický stratég Jason Jay Smart v analýze pro Kyiv Post.

Ten ale rozporuje alianci Prigožina a Kadyrova. Muži čečenského vůdce by se podle Smarta mohli postavit proti násilnému převzetí moci. „Prigožin by navíc potřeboval legitimitu. Kdyby se dostal k moci bez voleb a obešel by tak ruskou ústavu, potřeboval by jiné měřítko, které by ospravedlnilo jeho usednutí na trůn,“ napsal analytik.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina převrat Rusko Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu Ramzan Achmatovič Kadyrov Jevgenij Prigožin Sergej Surovikin