Přijdeme si jako operátorky, stěžují si zdravotní sestry. Vyřizují stovky žádanek na testy

Zdravotní sestry přijímají i tři sta hovorů denně.

Ze sestřiček se staly telefonistky

Ze sestřiček se staly telefonní ústředny. Stěžují si na to praktičtí lékaři na mnoha místech republiky. Do ordinací jim totiž denně volají stovky lidí, kteří potřebují vystavit žádanky na PCR testy.

Zdravotní sestra zvedá telefon a řeší vypsání žádanky na PCR test. Tak v aktuální době vypadá každý den v ordinacích praktických lékařů po celé republice. Počty nemocných prudce zvedá zejména současná omikronová vlna. „Telefonů je tak 200 až 300 denně. Bohužel už jsme museli i na naše stránky dát, že pacienti musí být trpěliví. Už covidy řeším i o víkendu ve svém volnu,“ podotkla zdravotní sestra Andrea Kupčíková. Sama hořce poznamenává, že se cítí být už spíš telefonní operátorkou, než zdravotní sestrou.

Podobně dny v práci tráví také vedoucí lékařka ambulance v Zábřehu Lucie Hamplová. „Přes den tady zvoní neuvěřitelné množství telefonů, možná i kolem 300. Informujeme pacienty, že je možnost nám psát i SMS zprávy nebo využívat e-mailové komunikace,“ doplnila.

Výrazný nárůst zaznamenaly i krajské hygienické stanice. Například v Olomouci už připouští problémy s trasováním. „Je to velice náročné a ne vždy je to možné stihnout. Za poslední dva dny, tedy v úterý a ve středu, jsme zaznamenali denní přírůstek 2000 případů,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná. Pracovníci testovacích center mají plné ruce práce. Fronty se ale netvoří, jak jsme zjistili, ani v Prostějově, ani v Olomouci.

Lidé oslovení redakcí CNN Prima NEWS uvedli, že s vystavením žádanky na PCR test neměli problém. „Lékařce jsem se dovolala, ode dneška mám neschopenku,“ uvedla oslovená žena. Další dodala, že se taktéž pokaždé bez problému dovolala. „Obsazenost odběrového místa na testování covidu ve Fakultní nemocnici Olomouc je v posledních dnech poměrně setrvalá. Pohybuje se kolem 400 až 500 lidí denně,“ dodal mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Zatím zde nepřibývají ani těžce nemocní pacienti s covidem. Naopak prudce ubývá zájemců o očkování. Ze dvou set injekcí denně jde v drtivé většině případů o třetí dávky. Noví zájemci už v Olomouci prakticky nejsou.

Tagy: