Válek: K vakcíně „pro odmítače“ se lidé mohou hlásit od února. Omikron vyvrcholí příští týden

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Tisková konference Vlastimila Válka

K vakcíně „pro odmítače“ od firmy Novavax se lidé mohou hlásit od 1. února, oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novavax vznikl starší metodou a mohl by tak přesvědčit i ty, kteří se obávají novějších mRNA vakcín. Vrchol omikronové vlny by pak měl podle Válka přijít příští týden, kdy bude přibývat až 80 tisíc nakažených denně.

„1. února bude spuštěna možnost předregistrace na vakcínu od firmy Novavax, její název je Novaxovid. Jedná se o proteinovou vakcínu, která má srovnatelnou bezpečnost jako mRNA vakcína. Jde o dvoufázovou očkovací látku a interval mezi dávkami je 21 dnů,“ oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Registrace bude probíhat stejně jako u ostatních dostupných vakcín přes Centrální rezervační systém. Podle ministra se touto vakcínou, která byla z části vyrobená i v Česku, mají nechat očkovat především dospělí. Válek stejně jako další experti věří, že si ji nechají aplikovat především lidé, kteří se z nějakého důvodu bojí mRNA vakcín od firem Pfizer či Moderna.

„Pevně věřím, že první zájemci budou Novaxovidem očkováni v prvních týdnech v březnu,“ podotkl ministr s tím, že Česko má objednáno stovky tisíc dávek a případně přikoupí další. První dodávky dorazí zřejmě do EU na konci února.

Přibývat bude 80 tisíc nakažených

Vlna omikronu, kvůli které v Česku za středu přibylo rekordních téměř 55 tisíc nakažených, by podle Válka měla vrcholit už brzy. „Vlna omikronu bude vrcholit koncem tohoto týdne a začátkem příštího týdne. Počítám s čísly kolem 80 tisíc nově nakažených denně. Na začátku příštího týdne ještě čekám nárůst, ale pak bude docházek k poklesu,“ odhadl šéf resortu zdravotnictví.

Pokud by byl přírůstek menší, šlo by podle Válka o optimistický scénář. „V normě“ by byla čísla i kolem 90 tisíc nových případů denně.

Poté by měl přijít zlom a s ním i postupné rozvolňování stávajících opatření. Těch podle Válka ale v Česku není tolik. „Neměli jsme lockdown ani nouzový stav. Máme jediné omezení počtu osob, ale pořád jich na akce může hodně. Opatření jsme nastavili dobře, nemuseli jsme zavést ani například vstup jen s posilovací dávkou jako jiné země,“ pochválil se.

Například do Rakouska si totiž lidé se dvěma dávkami vakcíny musí přibalit ještě PCR test. Po třetí dávce už ho naši jižní sousedé nevyžadují.

Přesné vyhodnocení situace bude mít ministerstvo podle Válka v polovině února. Pak navrhne, jak dál. Spoléhá ale na to, že by se se restrikce mohly uvolnit už v březnu. „Jaro chci přivítat v normálu,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Tagy: