Žebříček nejlepších jídel světa: Výběr nejvýše hodnocené české pochoutky vás překvapí

Gurmánský web TasteAtlas vydal žebříček stovky nejlepších jídel na světě podle cestovatelů. Nejlépe hodnocený český pokrm se umístil na 50. pozici. Nejedná se však o žádné typicky populární jídlo, jakým je třeba svíčková, ale o prostou a lidovou polévku: česnečku.

TasteAtlas je online cestovní průvodce jídlem, který shromažďuje autentické recepty i jejich recenze. Každoročně publikuje také žebříčky nejlepších světových pokrmů. Letošní žebříček byl sestaven na základě 10 927 pokrmů a 395 205 hodnocení od uživatelů. Mezi sto nejlépe hodnocených se dostal i jeden český pokrm. Přesně v polovině žebříčku se trochu nečekaně umístila tradiční česká polévka česnečka. Sklidila tak větší úspěch než populární svíčková, smažený sýr a další populární pokrmy.

ČTĚTE TAKÉ: Vážná otrava šesti lidí toxickou cuketou. Po rodinném obědě je čekalo peklo, popsala Jana

Slovenské pokrmy se v seznamu objevily hned dvakrát. Podle očekávání to byly bryndzové halušky na 57. místě a polévka kapustnica na 80. místě.

Na prvním místě se umístil brazilský hovězí steak picanha, který se tradičně griluje nabodnutý na speciální jehle (styl churrasco). Na druhém místě ho následuje indický chléb roti canai podávaný s kari omáčkou. Top trojku pak uzavřel thajský pikantní pokrm phat kaphrao, tedy kuře s bazalkou, česnekem a chilli.

Dodejme, že vítězství česnečky není nijak překvapivé. Nejlépe si v hodnocení českých polévek vedla již v minulosti, když porazila rajskou polévku i gulášovku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo může za zdražování másla? Podle Kučery potravináři a řetězce. Prouza nesouhlasí

Tagy:
jídlo hobby polévka volný čas pokrm TasteAtlas česnečka životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití