Kdo může za zdražování másla? Podle Kučery potravináři a řetězce. Prouza nesouhlasí

Nejlevnější máslo se dá pořídit za 40 korun, značkové ovšem stojí i 70 korun. (Ilustrační foto)

Máslo zdražuje

Nejlevnější máslo se dá momentálně pořídit za 40 korun, značkové ovšem stojí i 70 korun. Výrobci i obchody to obhajují tím, že krávy dojí méně tučné mléko. Předseda Zemědělského výboru Tomáš Kučera (TOP 09) ale naznačil, že cenu cíleně zvedají potravinářské a obchodní řetězce. „Je vidět, že pan poslanec není zemědělec a neví, jak počasí dopadá na cenu zemědělských komodit,“ komentoval to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS. Na příčině zdražování se ale neshodnou ani další odborníci.

Výrobci si stěžují, že propad v tučnosti mléka je v letošním roce extrémní. Zatímco minulý rok byla podle Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) roční tučnost čtyři procenta, teď se snížila na 3,7 procenta. „Oproti jiným zemím máme extrémně nízkou tučnost mléka. Ta ale obecně klesla po celé Evropě, a tím pádem se zvýšila cena másla,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

ČTĚTE TAKÉ: Češi se bojí drahého bydlení a růstu cen energií, šetří na všem. Podívejte se, na čem nejvíc

Kostka másla v obchodech momentálně stojí bez slevy nejčastěji šedesát, některá i sedmdesát korun. Ve slevě ji lze najít i za čtyřicet – ovšem z dovozu. Za tak vysoké ceny nemůže podle Kučery pouze tučnost mléka. „Proběhlo šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který konstatoval činnost oligopolu nebo oligopolní chování jak u potravinářských, tak u prodejních řetězců,“ informoval.

Prouza s ním ale nesouhlasí. Ve velkých vedrech nemají krávy podle něj takový hlad a méně se pasou, což se pak projeví na jejich mléčné užitkovosti (množství vydojeného mléka a jeho kvalita za určité časové období, pozn. red.). „Děláme ale všechno pro to, aby ten propad byl co nejmenší,“ dodal Karel Horák, soukromý zemědělec z obce Choťovice.

Podle zjištění reportéra CNN Prima NEWS Jana Krejsy data ukazují, že obchodní řetězce máslo záměrně nepředražují. V dubnu jej dokonce prodávaly pod nákupní cenou, protože funguje dobře jako slevový tahák.

V Německu je lepší trh i infrastruktura

O kvalitě mléka a másla v zahraničí promluvil ve vysílání CNN Prima NEWS i agrární ekonom Tomáš Maier. „Co se týče zemědělské prvovýroby, patříme v produkci mléka mezi evropskou špičku, například z hlediska užitkovosti na dojnici za rok. Ta surovina nám ale mizí do zahraničí, protože v Německu nebo v Rakousku se za ní zaplatí o pár korun více,“ podotkl. „Německo má větší trh, je tam také mnohem větší konkurence mezi obchodními řetězci,“ doplnil.

VIDEO: Ekonom Maier a agrárník Doležal o ceně a kvalitě másla a mléka v Německu a u nás

Na jeho slova zareagoval prezident Agrární komory Jan Doležal. „Souhlasím s tím, že německé mlékárny za mléko platí lépe, a to i českým dodavatelům. Přesto jsou schopné prodávat máslo levněji,“ sdělil. „Myslím, že bychom se měli zaměřit hlavně na poslední článek řetězce – na obchody. Ty určují konečnou cenu. V minulých letech stálo máslo nějakých 40 korun, z mlékáren bylo přitom pořád dováženo za přibližně 20 až 25 korun,“ poznamenal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Digitalizace znervózňuje developery. Nefunkční povolování prodražuje byty o 15 procent

Tagy:
Evropa zemědělství ceny obchod ekonomika CNN Prima NEWS Tomáš Prouza mléko Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Tomáš Kučera makroekonomie máslo produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny trhy a burzy komoditní trh