Zeit gewonnen, alles gewonnen. Co znamenají slova, kterými Zeman rozesmál Vondráčka?

Nikdo na návštěvě u prezidenta v nemocnici neměl respirátor.

Miloš Zeman

Kancelář prezidenta republiky ve čtvrtek zveřejnila video, na kterém Miloš Zeman z nemocničního lůžka podepisuje rozhodnutí o svolání ustavující schůze Sněmovny 8. listopadu. Na záznamu také z úst prezidenta zazněla slova „Zeit gewonnen, alles gewonnen“, o čemž už se dříve v souvislosti s návštěvou u Zemana zmiňoval předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Co tato čtyři německá slovíčka vlastně znamenají?

V překladu „Získán čas, získáno všechno“. Autorem je italský diplomat a spisovatel Niccolo Machiavelli a tento citát se objevil v jeho nejvýznamnějším díle Vladař. Machiavelli v něm rozebírá postavení člověka jako občana státu a také radí panovníkům, jak si udržet moc.

Dílo vyšlo až po autorově smrti v roce 1532, ale už v roce 1559 ho papež Pavel IV. zařadil na Index librorum prohibitorum, tedy seznam zakázaných knih. Katolické církvi se totiž vůbec nezamlouvalo, že Machiavelli ve svém díle prezentuje politiku, která je na církvi prakticky nezávislá, což v 16. století představovalo myšlenky takřka nevídané. Na „blacklistu“ ale kniha vydržela až do konce 19. století.

Zeman v odpovědi na Vondráčkovu otázku ohledně nové vlády použil citát z německého překladu Machiavelliho Vladaře.

Tagy:
kniha Miloš Zeman Radek Vondráček ANO 2011 Ústřední vojenská nemocnice Kancelář prezidenta republiky ÚVN Vladař citát Nicollo Machiavelli Poslanecká sněmovna ČR Katolická církev Niccolò Machiavelli Pavel IV.