Hrad ukázal video Zemana v nemocnici. Svolání Sněmovny podepsal sám, ohradil se Mynář

Miloš Zeman na videu z nemocnice

Miloš Zeman

Hradní kancléř Vratislav Mynář na čtvrtečním brífinku ukázal videozáznam z týden staré schůzky v Ústřední vojenské nemocnici, kdy prezidenta Miloše Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na záběrech je vidět, jak hlava státu Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání Sněmovny. Mynář se během brífinku rovněž důrazně ohradil proti nařčením, že by Kancelář prezidenta republiky neinformovala dostatečně o zdravotním stavu Zemana, nebo dokonce zfalšovala jeho podpis.

Mynář je přesvědčen, že hradní kancelář ohledně informování zdravotního stavu Miloše Zemana nijak nepochybila. „Není tomu u nás jako v prezidentských republikách, kde hlava státu rozhoduje o použití jaderného arsenálu a musí být 24 hodin k dispozici,“ citoval Mynář slova Ladislava Špačka, bývalého tiskového mluvčího prezidenta Václava Havla.

Rovněž obvinil média, že českým prezidentům neměří stejným metrem. „Během hospitalizací Václava Havla v letech 1996 či 1998 komunikovali jeho zdravotní stav především lékaři, nikoliv hradní kancelář. Ta v roce 1996 ani nechtěla říct, ve které nemocnici se prezident Havel nachází, jeho stav rovněž odmítla komunikovat,“ dodal.

Sám připustil, že zprávu od lékařů ÚVN, která hovoří o Zemanově neschopnosti vykonávat pracovní povinnosti, obdržel už 13. října, tedy den před prezidentovou schůzkou s Vondráčkem. Kancléř se ale zároveň hájil tím, že zprávu obdržel až v době, kdy už byla návštěva domluvená. Proč ji ale po zjištění nových skutečností nezrušil, během brífinku nezmínil.

Mynář stejně jako Vondráček tvrdí, že na setkání trval Zeman. Hradní kancléř také potvrdil Vondráčkovu výpověď, že předsedu Sněmovny k Zemanovi doprovodili policisté. To ovšem policie oficiálně popřela.

Předtím, než Mynář pustil videozáznam ze schůzky v ÚVN, uvedl: „Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že bychom manipulovali nebo falšovali prezidentův podpis.“ Na záběrech je skutečně vidět Zeman, jak Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání nově zvolené Sněmovny.

O zdravotním stavu prezidenta se v posledních týdnech spekulovalo v médiích. „Jestliže sama ÚVN uvedla, že nemůže zveřejnit obsah stanoviska zdravotního stavu, něco takového nemůže udělat ani kancelář,“ hájil postup Hradu Mynář.

Velká část poslanců i senátorů však v tomto ohledu často opakovala, že nikoho nežádá o konkrétní diagnózu prezidenta, ale chce pouze vědět, zda je Zeman schopen vykonávat své pracovní povinnosti.

S odpovědí na tyto otázky přišel až šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten na pondělní tiskové konferenci citoval úryvky z dopisu ÚVN, který měl obsahovat stejnou zprávu, jakou 13. října obdržel Mynář. Podle nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem minimálně v nejbližších týdnech nepravděpodobný.

Tagy: