Komentátor: Pro Piráty je boj proti spalovacím motorům mantrou. Podívejte se na Hřiba

Zdeněk Hřib byl hostem Partie

K věci 27.9.2021

Piráti a Starostové mají ekologii ve své politické DNA, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor webu Info.cz Petr Holec. Jako příklad uvedl pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), pro kterého je prý boj proti autům se spalovacími motory mantrou. Naopak u koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Holec očekával v tomto ohledu razantnější odmítnutí.

V otázce takzvaného Green Dealu (Zelené dohody), tedy plánu Evropské komise, jak do roku 2050 udělat z Evropy klimaticky neutrální kontinent, jsou politické názory roztříštěné. „Piráti a Starostové jsou velmi ekologičtí. Když Evropská komise plán představila, členové Pirátů řekli, že by ještě zpřísnili. Mají to ve své politické DNA. Podívejte se na pražského primátora Zdeňka Hřiba, u kterého je boj proti autům se spalovacími motory mantrou,“ řekl na adresu strany předsedy Ivana Bartoše komentátor Petr Holec.

Green Deal byl tématem i nedělní předvolební superdebaty Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS. Premiér Andrej Babiš (ANO) opakoval, že má v programu, jak ochrání průmysl před „unáhlenými zelenými řešeními“, která by ohrozila energetickou soběstačnost a průmyslovou výkonnost České republiky. Političtí rivalové ho ale nařkli, že Green Deal dvakrát podepsal, rozhořčený Babiš si však stál za svým.

Evropská komise chce do roku 2035 znemožnit výrobu automobilů, které jezdí na naftu či benzin. Holcovi vadí, že na rozdíl od Pirátů nezaznamenal jasnou odpověď u koalice Spolu. „Čekal bych, že se nějak razantně vymezí. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že je to hotová věc a nezbývá nám, než se s tím smířit. Babiš a Tomio Okamura však zdůraznili, že návrh v této podobě poškodí náš průmysl,“ uvedl komentátor v pořadu K věci.

Neshody ODS a TOP 09

U ODS a celé koalice Holcovi chybí vyjádření, co s tím politici chtějí opravdu udělat. „Problém je, že TOP 09 je daleko ekologičtější stranou. Mělo by to být téma konzervativní strany jako ODS,“ vysvětlil s tím, že Green Deal vyděsil i jindy ekologicky smýšlející Francouze a Němce, kteří mají rovněž silný autoprůmysl.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda dříve uvedl, že situaci na trhu ovlivní právě „zelená evropská politika“. „Evropská komise v balíčku uvádí, že v důsledku těchto politik by mohla padnout do energetické chudoby třetina obyvatel EU, tj. přes sto milionů lidí. V Česku by se tak mohlo jednat až o 3,5 milionu lidí,“ dodal.

V otázce Green Dealu se neshodnou ani tuzemské firmy. Na 12 procent jich vidí dohodu jako jednoznačnou příležitost a 13 procent jako jednoznačné riziko. Vyplývá to z průzkumu mezi 182 českými a zahraničními investory, který v září na výroční konferenci představilo Sdružení pro zahraniční investice AFI.

Přes 28 procent firem vidí dohodu jako možnou příležitost a 27 procent jako možné riziko, pětina respondentů zatím neví. Navíc jen 29 procent firem odpovědělo, že má zpracovanou strategii na snížení uhlíkové stopy, naopak 43 procent ji zatím připravovat nehodlá.

Tagy: