Filip k Rakušanovi: S Íránem jste udělali sviňárnu. Od vás je to pocta, reagoval šéf STAN

Vojtěch Filip

Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (1)

Předvolební debata Česko hledá premiéra v neděli večer byla plná ostrých sporů a výměn názorů. Jednou z těch pikantnějších byla ta, která se odehrála mezi šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a lídrem koalice Pirátů a STAN Vítem Rakušanem (STAN). Vojtěch Rakušana obvinil ze „sviňárny“ kvůli kauze velvyslance v Íránu. Rakušan mu to vrátil s tím, že pokud mu něco podobného řekne komunista, je to pocta, neboť „ti zde dělali sviňárny 40 let“.

„Obvinit velvyslance v Iránu, kvůli tomu, že kšeftoval s vízy, je nehorázné. Jestli jste se ho chtěli zbavit, tak jste zase udělali jednu sviňárnu, kterou děláte pořád,“ řekl v nedělní debatě šéf KSČM Vojtěch Filip.

Filip tak reagoval na slova Víta Rakušana, který zmínil kauzu, v níž měl velvyslanec v Íránu Svatopluk Čumba údajně zneužít své pravomoci tím, že falšoval víza a kvůli tomu se do Česka dostalo mnoho nelegálních migrantů. Ministerstvo zahraničí s ním zahájilo kárné řízení, které může skončit i jeho propuštěním ze služeb české diplomacie.

Výtka Rakušana ale nenechala klidným a proti slovům Filipa se ohradil. „Když o mně komunista říká, že dělám sviňárny, tak je to možná vyznamenání. Oni jich udělali za 40 let hodně,“ vzkázal Filipovi Rakušan. Odkazoval na čtyřicetiletou vládu komunistů před sametovou revolucí v roce 1989.

Celou debatu, které se účastnilo osm lídrů stran a hnutí, můžete zhlédnout v přiloženém videu.

Tagy: